Един от тримата задържани за трафик на бежанци остава в ареста. Това стана ясно, след като прокуратура повдигна обвинение на каналджията, който е хванат да превозва млади мъже от Афганистан, съобщава NOVA. Каналът за нелегални мигранти, преминаващ през България, беше разбит в петък. 26 афганистанци бяха заловени край Горна Оряховица.
 
Мъжът, който е получил обвинение, е от град Стражица и на този етап доказателствата сочат, че той е каналджията, организирал транзитното преминаване на 26 афганистанци през България. По непотвърдена информация, той вече има арест за подобен род престъпления в Унгария. Останалите двама задържани имат забрана да напускат страната и също ги грози обвинение.

Четвърти задържан заради нелегалните мигранти край Горна Оряховица
 
Тази сутрин бежанците бяха транспортирани към центровете в Любимец и Харманли. 18 непълнолетни, двама малолетни и петима пълнолетни лица са заловените край село Янтра бежанци, които ще бъдат екстрадирани от страната.
 
„Твърдят, че са влезли от Турция към България, като крайната им дестинация е Франция. Твърдят, че заплащането е било в началото и са платили за цялостния им превоз от началната точка до крайната им дестинация”, обясни Йордан Ангелов – наблюдаващ прокурор.

Полицията задържа 26 чужденци край Горна Оряховица при спецакция

Заплатената сума била от около 5000 евро на човек, като преминаването през България струвало около 1000 евро на момче. Сделката обаче се провалила в покрайнините на село Янтра, където е разбит каналът за трафик на бежанци. Каналджиите са разчитали на подкрепа от местен жител.  Александър Стефанов също бе задържан снощи, но след разпит става свидетел срещу трафикантите.
 
Обвинението на прокуратурата е срещу мъжа, който превозил бежанците от Гурково до село Янтра. Сега го грози затвор до пет години и глоба до 10 000 лева по обвинението, с което се сдоби.

Екстрадират хванатите край Горна Оряховица нелегални преселници
 
А прокуратурата е категорична, че ще поиска най-тежката мярка от съда – постоянен арест. Мярката ще се гледа най-рано след празниците.
nova.bg