/ пресцентър, Министерски съвет
Държавата ще подпомага бъдещото Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред курсантите и ръководството на факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски". "Тук ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие", отбеляза премиерът.

На 10 април Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание статутът на факултета да се промени и да стане Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на военновъздушните сили и авиацията.

пресцентър, Министерски съвет

Пред курсантите премиерът Бойко Борисов отбеляза, че държавата ще даде пълна подкрепа за развитието на бъдещото висше училище, защото има голяма перспектива. "Около 2 млрд. лева ще се дадат за нова техника, за която трябват знания и умения. Това означава по-добри битови условия. Ще идват и цивилни", каза още министър-председателят в Долна Митрополия.

Той посочи, че развитието на инфраструктурата в региона ще подобри и инвестиционната среда в тази част на страната. "Има ли път, има и инвеститори. Догодина октомври месец магистрала "Хемус" от София ще дойде до Плевен", заяви още премиерът Бойко Борисов и даде пример с изграждането на инфраструктурните проекти в Южна България.

пресцентър, Министерски съвет

На работната среща в Долна Митрополия присъстваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.