Държавата да поема изцяло лекарствата за глаукома искат организации
Държавата да поема изцяло лекарствата за глаукома искат организации / снимка: sxc.hu

Държавата отново да заплаща пълната стойност на лекарствата за глаукома, поискаха от неправителствените организации днес. Експертите припомниха, че преди няколко години се взе решение реимбурсация на медикаментите за глаукома от 100% да стане 50%. Те дадоха за пример Румъния, където реимбурсацията е пълна. Между 60 000 и 80 000 души страдат от заболяването у нас, като само половината знаят и се лекуват, сочат данни на Националната глаукомна асоциация. Глаукомата засяга основно хората между 35 и 40 години и е втората най-честа причина за ослепяване.

България е най-бедната държава, но създава предпоставки тези хора прогресивно да ослепяват, каза още от асоциацията. Хората нямат пари да си купуват капките, лекарите правят компромиси с терапията, съобразявайки се с финансовите възможности на пациента и в крайна сметка всичко това води до влошаване на зрението, слепота и
инвалидност, обясниха още експертите.

Голяма част от заболелите са възрастни хора, които нямат пари за лекарства, каза доц. д-р Наталия Петкова - председател на Национална глаукомна асоциация. Капките са доста скъпи, а понякога трябват три вида капки, което прави по над 30 лв. за лечение, обясни още тя. „И не само пациентите, ние също започваме да избираме терапията. Започваме да не изписваме най-подходящото лечение, съобразявайки се с финансовите възможности на даден пациент, което е недопустимо. Хора с 200 лева пенсия не биха могли да отделят такава част от бюджета си за лечение на глаукомата, колкото и да знаят, че е важно”, коментира д-р Петкова.

Тя уточни, че колкото по-ранно е лечението, толкова по-евтино и лесно е то. В навечерието на Световната седмица за борба с глаукомата - в петък е изпратено писмо с искането до премиера, до министъра на здравеопазването и до надзорния съвет на НЗОК, каза Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома”. Той посочи и проблема с диспансеризирането, който също е част от писмото. „На шест месеца веднъж да се извършва безплатен очен преглед, а останалите пъти това да бъде платено. Ние ще продължим борбата по време на това диспансеризиране всеки един болен поне на два месеца веднъж да му бъде мерено очното налягане безплатно”, обясни той.  Тези 50 % реинбурсация са в нарушение на Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата, каза още Димитров.

Експертите и гражданите настояха и да бъдат включени в комисията по цени и реинбурсация.

През следващата седмица ще се правят безплатни прегледи за глаукома, във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата. Прегледите ще се правят в 34 кабинета в 13 града, с предварително записване, като организатор на инициативата е пациентската организация „Глаукома”. По време на кампанията специалистите ще информират пациентите за заболяването им, разработват се и информационни програми за това, анонсираха още експертите.

 

 

Подробности за проекта "Най-добрите лекари в София" може да прочетете тук.