/ БГНЕС
Два варианта за доброволна военна служба
96078
Два варианта за доброволна военна служба
  • Два варианта за доброволна военна служба
Два основни варианта на доброволна военна служба обмисля Министерство на отбраната. Първият предвижда навършилите 18 години младежи да получават военно обучение в рамките на 6 или 9 месеца в регионални центрове. Другият вариант е доброволната военна служба да бъде включена като етап в кадровата военна служба, която също е доброволна.
 
Работна група на военното ведомство изготвя финансовите разчети за двата варианта, а външна социологическа фирма провежда проучване за нагласите в обществото.  Окончателните предложения се очакват най-късно до два месеца, съобщи министърът на отбраната.
 
Идея: Миналите военна служба с привилегии при кандидатстване в университет и за работа

На днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана военният министър Красимир Каракачанов призна, че иска казармата да се върне. "Моята мечта е връщането на наборната военна служба", заяви не за пръв път той.
 
Но тъй като в Програмата за управление е записано - доброволна военна служба с обучение се обмисля въвеждането именно на такава, обясни министърът. Той уточни, че се работи по два основни варианта.  
 
Въвеждат доброволна служба в България

"Всеки, който е завършил осми клас или е навършил 18 години, има право да служи доброволно, няма да е задължение. Тук има два варианта. Тези, които желаят служат и си отиват. Или всички, които искат да служат доброволно, дори тези, които искат да служат като кадрови войници, да минават през това начално обучение. Да го направим на две-три фази", обясни министърът.
 
Новият военен министър ще работи за връщане на казармата

Външна социологическа фирма проучва какви са нагласите в обществото към доброволната военна служба, а работна група към Министерство на отбраната подготвя финансовите разчети по двата варианта за доброволна военна служба, които се обсъждат.
 
Според министър Красимир Каракачанов с въвеждането на доброволна военна служба ще бъде попълнен резерва с млади хора, които имат необходимата военна подготовка.