/ ThinkStock/Getty Images
Два варианта за бъдещето на НИМХ
98574
Два варианта за бъдещето на НИМХ
  • Два варианта за бъдещето на НИМХ
Българската академия на науките е предложила на Националния институт по метеорология и хидрология автономна самостоятелност в рамките на академията. От НИМХ обаче продължават да настояват за отделяне от структурата на БАН. Разговорите продължават, като са възможни два варианта за решение, коментира след заседанието на Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

В момента има два варианта пред Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Единият е разширена автономия в рамките на Българската академия на науките (БАН). Вторият е извеждането на НИМХ извън БАН, каза министър Вълчев на брифинг в Министерския съвет. Той поясни, че и двата варианта изискват допълнителни компромиси от двете страни.
 
Красимир Вълчев подчерта, че в разговорите между БАН и НИМХ той или представител на образователното министерство не са участвали. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски е докладвал на премиера Борисов и за напредъка в разговорите между БАН и НИМХ, информира министърът и поясни, че ситуацията от предходната седмица не се е изменила съществено.

Ръководствата на БАН и НИМХ ще решават бъдещето на института (ВИДЕО)
 
Министър Вълчев допълни, че ако се премине към варианта НИМХ да излезе от БАН, то това ще стане при запазване на оперативната дейност на хидрометеорологичната служба и при запазване на възможността в рамките на БАН да се продължат изследванията в областта на климата и водите - т.е. евентуално разделяне на научната дейност. Ако НИМХ се вземе решение НИМХ да бъде изведен извън структурата на БАН, тогава ще се мисли къде НИМХ да бъде ситуиран.
 
Образователният министър добави, че държавата трябва да бъде отговорна за дейността на НИМХ, която обслужва седем сектора на обществения живот и има международни измерения. Затова през следващата седмица ще бъдат обсъдени варианти както по отношение на бюджета на НИМХ, така и по отношение на невъзможността да се промени тази дейност еднолично и самостоятелно от страна на БАН. Освен това ще се помисли как да се избира и директор на Института. Вълчев даде пример с общинските училища, които са към общините, но даден кмет не може самостоятелно да реши дали да закрие общинското училище или дали да му намали бюджета.

Страната ни може да остане без прогнозата за времето
 
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН може да предложи максимална финансова самостоятелност на НИМХ и бюджетът на Института да се гласува от Министерския съвет. Той поясни, че въпреки това от НИМХ продължават да настояват да бъдат извадени от състава на БАН и след това предложение още не са се срещнали с ръководството на БАН, за да кажат дали са за или против.
 
Ревалски коментира, че остава да се реши и по какъв начин да бъде избирано ръководството на Института и поясни, че по сегашния устав и закон за БАН този директор се избира от Управителния съвет на БАН. Това решение е било подкрепено от Съвета на Настоятелите.

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института
 
Председателят на БАН бе категоричен, че ако правителството реши да изгради НИМХ на основата на Института от Академията не са против, но са срещу ултимативното искане НИМХ да бъде отделен изцяло.