От партията имат идея да се създаде специално сдружение, контролирано от държавата, през което да минава дарителската дейност. ДПС настоя парламентът да възложи на Сметната палата проверка на всички неправителствени организации (НПО), занимаващи се с дарителска дейност.

Предложението за това обоснова депутатът от движението Йордан Цонев, а причина за него е журналистическото разследване на бТВ, което разгневи обществото, изнасяйки смущаващи данни за една от дарителските платформи.

Нещо повече - по време на заседанието на Бюджетната комисия в парламента, на което депутатите обсъждаха параметрите на държавния бюджет за догодина, от ДПС повдигнаха въпроса за заделянето на средства, които да отидат за създаването на държавно сдружение, през което да минават всички дарителски акции в страната.

Прокуратурата се зае с космическите заплати на „HelpKarma“ от дарения за болни

„Ние се отнасяме сериозно към дарителската дейности и знаем, че тя се крепи върху доверието на хората“, обоснова предложението Йордан Цонев. Според депутата, ако изнесените факти в журналистическото разследване са наистина са верни, то те уронват престижа на дарителската дейност по принцип

От ДПС са нарекли условно предлаганото от тях дружество „Дари.бг“, а идеята им е то да бъде създадено към Министерството на труда и социалната политика. Според тях, не е задължително то да бъде изцяло държавно, а в контролните му органи могат да участват граждански организации.

Издръжката му обаче трябва да се поеме от държавния бюджет, за да може даренията да отиват единствено за целта, за която са направени, развиват в мотивите си от партията.

От своя страна председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че „идеята за това е интересна“, но управляващите няма да го подкрепят. „Предлагате един вид юридическо лице с нестопанска цел. Няма как държавата да създаде такова лице.

Съгласно закона държавата може да подпомага и насърчава такива юридически лица, извършващи дейност в обществена полза, но не може самата тя да бъде неправителствена организация“, смята тя.

Менда Стоянова допълни, че идеята заслужава внимание, но трябва да се обмисли внимателно под каква юридическа форма може да се реализира. 
БГНЕС