ДПС: По казуса с хонорара на Доган съдът доказа, че не се интересува кой е силният на деня
ДПС: По казуса с хонорара на Доган съдът доказа, че не се интересува кой е силният на деня / Sofia Photo Agency, архив
ДПС: По казуса с хонорара на Доган съдът доказа, че не се интересува кой е силният на деня
38506
ДПС: По казуса с хонорара на Доган съдът доказа, че не се интересува кой е силният на деня
  • ДПС: По казуса с хонорара на Доган съдът доказа, че не се интересува кой е силният на деня

Решението на ВАС, че няма конфликт на интереси за хонорара на Ахмед Доган по проекта „Цанков камък", е спирачка за това парламентарната антикорупционна комисия да не си позволява да изпада в политически заигравки. Това заяви за Дарик зам.-председателят на ПГ на ДПС Камен Костадинов по повод решението по делото на петчленния състав на ВАС.

По думите на Костадинов съдът е доказал, че не се съобразява с това кой е силният на деня, а се ръководи само от закона.

Ето какво каза още Камен Костадинов за Дарик: „Решението, което по моя оценка е изключително добре мотивирано, прави много сериозен анализ на целия казус. Мотивирано е с аргументи и изводи, които до голяма степен припокриват моите твърдения от онова срамно заседание на 31 август, когато парламентарната комисия си позволи да се превърне в средство за политическа разправа с политически опоненти. Това решение за мен показва, че в България, в 21 век, има съд, който не се съобразява с това кой е силният на деня, а се вълнува единствено от това, което пише в закона. Изключително съм удовлетворен по причина, че с това решение върховният съд слага спирачка пред опитите на парламентарната комисия, която трябва да решава наличието или отсъствието на конфликт на интереси на една доста голяма група публични лица, да не си позволява да изпадат в политически заигравки. Нещо, което е изключително опасно особено когато се прилага от хора, които са от скоро в политиката и си мислят, че съдът започва с тях".

На въпрос оттук насетне как и кой ще трябва да изчисти моралния въпрос около този хонорар, Камен Костадинов отговори: „В България обществените отношения се регламентират от закони и законът казва кое е законосъобразно и кое е в нарушение на закона. Моралът е този, който е в закона, защото законите се правят от политици, които са изпратени в парламента в резултат на свободни избори и те представляват волята на обществото. По този начин моралът на обществото е вкаран в закона".