/ БГНЕС
"Следващото Народно събрание и следващият кабинет няма да са същите най-много заради такива като Караянчева. Би било добре, независимо от резултатата от гласуването по нашето искане, личността и поведението на Караянчева да бъдат урок, научен от всички. Ние вярваме в точната преценка на българските избиратели, вярваме, че лица като Караянчева и Караянчевщината нямат място в българския парламент и политика. В името на парламентаризма ние ще гласуваме убедено за освобождаването на Караянчева". Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на дебата за оставката на председателя на Народното събрание.

Той обвини Караянчева, че прави гаф след гаф.

"Тя иска да дублира функцията на премиер и президент. Но това не й се отдава и става гаф след гаф. Да забравиш, че си председател на парламента и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да го прости.", упрекна Карадайъ.

"Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и с последните си изяви го доказва. Агресивното говорене, арогантното поведение и острият тон ще останат като характеристики на ГЕРБ. Омразата и агресията, разделението и противопоставянето са на власт и управляват. Когато нямаш капацитет и визия, остават агресията, омразата и арогантността. Естествено и популизмът ви в това число", продължи с критиките Карадайъ.

По думите му обаче това няма да помогне на Караянчева да остане във властта. 

"Защото гражданите не искат никой да ги наставлява и навиква. Самата госпожа или не разбира за какво става дума или се е взела твърде насериозноно и се е самозабравила напълно. На критиките на граждани отговаря, че имала аргументи. И днес продължава да си мисли, че искането на оставката й е акт на опозицията и ще отмине", добави лидерът на ДПС.

Хамид Хамид също не спести критиките си към председателката на парламента. По думите му тя принизява работата на Народното събрание до цех за производство на метални изделия.

"Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Няма място думата "кърджалийска" в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него", каза той, като изтъкна, че Караянчева не е от Кърджали.

"Законите трябва да се спазват и в събота, и в Лом", заключи Хамид по повод изказване на Караянчева на партийно събитие на ГЕРБ в Лом.