/ БГНЕС
Антикорупционната комисия не спи, тя е мъртвородена, заключи Корнелия Нинова
БСП няма да подкрепи Цацаров. БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ. Накрая половината депутати от БСП подкрепиха главния прокурор, другата половина - не.

Главният прокурор оглави Антикорупционната комисия (СНИМКИ)

В такъв ред и посока преминаха заявките в пленарната зала и резултатът от самото гласуване, въпреки че лидерът на социалистите Корнелия Нинова анонсира, че левите няма да дадат рамо на никого от номинираните. Тя припомни, че партията й няма кандидат, защото още преди две години е била против този закон и има свой проект за структурата, който предвижда шефът на КПКОНПИ да се избира от президента, а работата на антикорупционната комисия да е разследване по същество.

"Щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя и да кажа "ние не признаваме този закон и тази мъртвородена комисия, но "да кажем - ами ето ние предлагаме председател. Ами затова не предлагаме председател. Очевидно е кандидатура на мнозинството и ще мине с подкрепата на ДПС. Ние няма да подкрепим никого от двамата кандидати", каза Нинова.

Преди нея пък в своето остро изказване на тема корупция зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков обяви от името на всички, че левите депутати ще гласуват против главния прокурор. Очевидно разнобоят в думите на соцлидерката и нейния депутат предизвести разделението вляво, което минути по-късно се изрази в гласовете - 30 "против" Цацаров и 27 "за" това той да стане шеф на КПКОНПИ. Трима червени депутати пък решиха да се въздържат.

Нинова коментира и изказването на Сотир Цацаров по време на изслушването в парламентарната комисия, когато той заяви, че възнамерява да събуди КПКОНПИ. Признавайки професионализма на Цацаров, Нинова репликира: "Комисията не е заспала, тя е мъртвородена. Така я създаде мнозинството". Нинова разкритикува, че в този си вид КПКОНПИ е безполезна, защото се занимава с бумаги и бюрокрация, а не с разследвания.

След избора на главния прокурор за шеф на антикорупционната комисия Георги Свиленски обясни пред медиите за това какво е било решението на ПГ за днешното гласуване в пленарната зала.

„Вчера групата имаше заседание и решението бе, че парламентарната група не подкрепя нито една от двете кандидатури. Народните представители, които имат различно мнение от общото решение на групата, могат да гласуват така, както преценят, така както е и по правилника на групата. Всеки народен представител може да гласува както иска, като обясни своето гласуване“, внесе разяснение червеният депутат.

За разлика от лявата опозиция, от ДПС заявиха, че ще подкрепят главния прокурор за председател на КПКОНПИ. От името на групата го заяви о.з.генерал Симеон Симеонов. Той призна, че е имал възможност да работи с Цацаров по време на службата си в Пловдив и има впечатления от неговия професионализъм.

"Той е брилянтен юрист. Считаме, че би бил най-полезен за КПКОНПИ. Нашата група ще гласува за него и ще подкрепи неговата кандидатура", каза депутатът от ДПС.

От ГЕРБ и Обединените патриоти логично и очаквано, след като бяха и вносители на кандидатурата му, се обявиха в подкрепа на номинирания за шеф на КПКОНПИ досегашен главен прокурор Сотир Цацаров. Особено пламенно защити избора на Цацаров конституционалистът Георги Марков, който отдели повече минути от словото си, за да изрази възмущението си, че ВКС се е превърнал в политическа партия, а БХК трябва да следи за чистотата в тоалетните и дали има хлебарки, вместо да награждава съдии, освободили предсрочно убийци. Бившият конституционен съдия призова Народното събрание да излезе с резолюция срещу политизирането на съдебната система.

Георги Марков: ВКС става политическа партия, не сме съдебна република