Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец / netinfo
Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
82818
Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец

Доживотен затвор без право на замяна постанови Окръжният съд във Велико Търново за стрелеца от Лясковец. Петко Петков бе признат за виновен, че на 14 март миналата година е убил баретата Емил Шарков и е направил опит да умъртви още петима негови колеги, изпратени в дома му, за да изземат незаконно притежавано оръжие.

Съдът постанови и наказание от осем години лишаване от свобода за притежание на пушки и боеприпаси за огнестрелни оръжия.

Стрелецът от Лясковец: МВР трябва да поеме отговорността за смъртта на Шарков

Петков трябва да заплати общо 390 000 лв. кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на Емил Шарков. Стрелецът от Лясковец трябва да изплати и обезщетение на един от пострадалите полицаи, ранен при акцията, както и разноските по делото.

„Напълно съм невинен и ще го докажа. Сега започва голямата битка. Аз ще махна превръзката от очите на Темида", каза Петко Петков минути след като чу присъдата си.

Майката на Емил Шарков коментира, че е видяла една функционираща съдебна система. „Един убиец съвсем справедливо получи наказанието си в съда и ще изпита цялата тежест на закона", каза Ваня Рибчева. Тя обаче посочи, че за трагичния край на акцията има редица виновни, които трябва да си понесат последствията.

„Петко Петков е физическият убиец на сина ми, можеше да убие и още няколко от колегите му. За това трябва да отговарят хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. Говоря за тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, началника на отряда и хората, които са имали задача да работят около планирането, подготовката и провеждането на операцията - не са свършили абсолютно никаква работа и са моралните убийци на сина ми", каза Ваня Рибчева.

Стрелецът от Лясковец: Невинен съм и ще го докажа

Адвокатът на Петко Петков заяви, че присъдата на Окръжния съд ще бъде обжалвана и подчерта, че клиентът му е невинен до доказване на противното.

„През последните дни виждаме във Франция истинското лице на тероризма. Излиза, че г-н Петков е едва ли не на същото ниво. Това въобще не е така!", коментира Виктор Костов. Той определи провелата се акция като незаконосъобразна, като доказателство посочи разпореждане за нея от съда в Горна Оряховица.

„То е издадено в деня преди операцията. Не съдържа решение за тайни действия, за атака рано сутринта, а нарежда да се направи претърсване и изземане. Това ако беше реално спазено, щеше да има постепенна ескалация на напрежението и щеше да стане ясно дали г-н Петков е този опасен човек и психопат, който е склонен на насилствени действия", каза защитникът. Той подчерта, че действията на Петко Петков във фаталната мартенска сутрин са били неизбежна самоотбрана.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

Трагедията в Лясковец

Спецакцията в Лясковец по неутрализирането на 53-годишния Петко Савов Петков се проведе рано сутринта на 14 март 2014 година. При опит да бъде иззет незаконен боен арсенал от дома на Петков, мъжът откри огън по полицаите. В акцията бе прострелян смъртоносно Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

Други новини от Велико Търново