/ iStock/Getty Images
Според Дубравка Симонович Конституционният съд не е взел предвид Конвенцията за премахване на дискриминацията срещу жените
Конституционният съд не взел предвид Конвенцията за премахване на дискриминацията срещу жените, опонира по повод отхвърлянето у нас на Истанбулската конвенция специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени. Дубравка Симонович е на едноседмично посещение в България от 14 до 21 октомври 2019 г.

На среща с медиите тя настоя България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да намери правилния превод на понятието "джендър".

Ще си оттеглим ли подписа от Истанбулската конвенция?

"Призовавам правителството, медиите, неправителствения сектор да се ангажират в конструктивен диалог и да намерят правилния превод на термина "джендър" и тълкуването на Истанбулската конвенция. Важно е да се гледа на Истанбулската конвенция като на жив, действащ инструмент и да се преосмисли посоката на разсъждение. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за премахване на дискриминацията срещу жените. Има текстове в Конвенцията на ООН за преустановяване на насилието над жените, които са много подобни с Истанбулската конвенция", посочи специалният докладчик на ООН.

Дубравка Симонович отчете и че е имало масирана кампания срещу Истанбулската конвенция, както и ръст на речта на омразата срещу активисти и НПО-та. По думите й проблемът се е породил от грешния превод на термина "джендър" и затова трябва да се намери по-подходящ.

Захариева: България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция


"В закона за равнопоставеността термина "джендър" фигурира, където се говори за насилие на основание на пола. Моят въпрос е конвенцията на ООН за премахване на дискриминацията противоречи ли на българската конституция, предвид че там има също "джендър". Трябва да се противостои на грешния превод на термина, за да се върви към ратификацията на Конвенцията и да се спре насилието над жени. Само в тази конвенция понятието "джендър" е преведено по този начин и това изопачи какво означава насилието над жени, основано на пола", настоя Дубравка Симонович.

Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията?

Все пак тя поздрави правителството за промените в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие и призова да бъдат взети още законодателни мерки.

Според нея не се събират достатъчно данни за насилието, основано на пола, и посъветва властите да работят в тази посока. 
 

DarikNews.bg



Дубравка Симонович се позова на стряскащата статистика, според която през миналата година са били убити 33 жени от партьнора си. Тя посочи и че много малко сигнали се подават от жертвите на насилие, а обществото е нечувствително към такива случаи на агресия. Тя настоя и че центровете за закрила на пострадали от домашно насилие не са достатъчно на брой, като отбеляза, че в София той е само един.

Корнелия Нинова ще бойкотира конгрес на ПЕС заради Истанбулската конвенция

Специалният докладчик на ООН коментира и проблема с ранните бракове в ромската общност и отпадането на ромските деца от училище. Има нова форма на трафик на неродени деца – ромските жени продават деца за 10-20 хил. евро в Гърция и трябва този процес да спре, посочи още тя.

"България трябва да създаде нов национален план за действие срещу насилието над жени", заключи Дубравка Симонович.