/ ThinkStock/Getty Images
Търсят се доброволци, които да придружават възрастни хора на културни и образователни събития в София. Инициативата е на фондация „Кредо Бонум“ и е част от проекта "Изкуство без възраст", който се реализира за втора година. През април екипът на фондацията започва да събира информация за безплатни събития в столицата и едновременно с това ще търси млади хора, които желаят да прекарат време с по-възрастното поколение.
 
Заради липсата на информация или на приятели, с които да посетят нещо интересно, много възрастни хора в София остават изолирани от богатата културна програма на града. Това установява проучване на фондация „Кредо Бонум“. Екипът кандидатства с проекта „Изкуство без възраст“ по една от програмите на Столичната община и през миналата година успява да събере възрастни хора с ученици, като децата стават учители по компютърна грамотност. През тази година вниманието ще бъде насочено към събирането на информация за културни събития и разпространяването й сред колкото се може повече възрастни хора, разказа пред Дарик Мила Стоянова, мениджър проекти във фондацията.
 
„Такива има много, особено през пролетта и началото на лятото. Много галерии, събития, музеи, концерти. Нашата цел е да събираме на всеки две седмици тази информация и от месец май до края на юли да я предлагаме под формата на афиш в Столичната библиотека, филиал „Сердика“, където възрастните хора ще могат да направят кратка разходка и да се информират за това какви са предстоящите събития с вход „свободен“, обясни Стоянова.
 
В същото време фондацията набира доброволци, които желаят да придружават възрастните хора по време на културните събития:
 
Ще се радваме на всеки, който има желание да се включи, да влезе в една такава група от 20 души, например 15 възрастни хора и 5 млади доброволци, като заедно да посещават различни културни събития“.
 
По време на досегашни срещи с възрастните хора и доброволците, екипът на фондацията установява, че има много възрастни хора, които очакват да им се случи нещо интересно, както и че връзката между поколенията е взаимно полезна.