Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” - Александър Николов, един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка", съобщи говорителят на Националното следствие Бисерка Стоянова. 

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“. Неин управител е бил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания, посочва NOVA

Александър Николов Ина Лулчева
БТА


Разработката на ДАНС, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година. Тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило синьото гориво с около 30%. Установено е, че през май 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от „МЕТ Енерджи“.

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че Александър Николов, тогавашният му заместник Данаил Николов и Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания. Тя пък била договорила предварително закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на доставките от Русия, страната ни пак е купувала руски газ, но през посредник. Това е причинило финансови щети за „Булгаргаз“ в размер на десетки милиони лева.

Александър Николов Ина Лулчева
БТА

На излизане от следствието Николов заяви, че общественият интерес е спазен по времето на управлението на Кирил Петков. Относно обвиненията адвокатката му заяви, че не е прието предложнеието на "Газпром" да се плаща в рубли.

„България не се съобрази с изнудванията от „Газпром” и Русия. И затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента”, заяви Александър Николов, бивш енергиен министър.

Бившият шеф на „Булгаргаз” и бившият заместник на Александър Николов не бяха открити за коментар.

ПП подаде сигнал в ДАНС за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна

От прокуратурата заявиха, че не отговарят на истината твърденията, че повдигнатите от Софийската градска прокуратура обвинения на три длъжностни лица, във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв., са за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли. Това се посочва в позиция във фейсбук страницата на пресцентъра на държавното обвинение. 

В публикацията си във Фейсбук от прокуратурата обясняват, че обвинението е за това, че след узнаването на новите обстоятелства по договора, съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

"Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната", посочват от прокуратурата.

Оттам допълват, че сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз" ЕАД.

„Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО "Газпром експорт", допълват от държавното обвинение.

Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.

От МЕТ България също изразиха своята позиция по случая:

"Името на МЕТ България беше споменато в контекста на статии, свързани с разследване на прокуратурата. Категорично заявяваме, че компанията винаги е действала в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите", става ясно от позицията.

"Дъщерното дружество на МЕТ в България е създадено през 2017 г. Оттогава многократно сме доказвали, че нашата дейност, инициативи и планове са насочени към развитието на българския енергиен пазар. Компанията е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която МЕТ оперира", заявяват от компанията.

"Групата има дълготрайно и значително присъствие на европейските енергийни пазари. За извършване на дейността си компанията притежава всички необходими лицензи от енергийните регулатори на страните от Западна, Централна и Източна Европа, като България не прави изключение. Класирани сме на 20-то място сред най-големите търговци в холандския газов хъб (TTF) и сме сред 5-те най-големи търговци в австрийския хъб (VTP). През 2021 г. МЕТ Енерджи Трейдинг България достави на страната ни 9,5% (319 млн. куб. м) от крайното потребление на природен газ за българската икономика. Изградили сме добри партньорски отношения с фирми от различни сектори на българската индустрия, включително металургията, хранително-вкусовата промишленост, керамиката и стъклото, хартията, строителните материали, химията, електропроизводството, газоразпределението и топлофикациите", сочи позицията. 

Александър Николов Ина Лулчева
БТА


По-късно през деня с позиция излезе и Слави Трифонов. Във Facebook той заяви, че Александър Николов безусловно е защитавал българския национален интерес и е истински професионалист.

„По повод на случващото се днес, мога да кажа само следното: Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това - защитавал е българския национален интерес. Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. И точно затова той ще бъде оправдан", написа Трифонов.



"Днес българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу Газпром". Това се казва и в позиция на „Продължаваме промяната“. 

"Българската държава беше зависима от десетилетия и цялата газова система беше в хватката на един доставчик – Газпром. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за “хаос и разруха в енергетиката”, първоначалния шок от спирането на доставките от Газпром за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик", се казва в позицията. 



Малко след това Слави Трифонов публикува още един пост в социалните мрежи: 

А такааа! И Кирил Петков, и „Продължаваме промяната” излязоха преди малко, след мен, в защита на Александър Николов - бивш министър на енергетиката от квотата на “Има такъв народ“ (факт, който много медии удобно пропускат). От техните думи преди малко става ясно, безапелационно, че министър Александър Николов, който е министър на „Има такъв народ“, е от „добрите сили“. Аз съм лидер на партията „Има такъв народ“, а министърът на енергетиката Александър Николов е мой избор и мое назначение. Значи съм постъпил правилно. „Добър човек“, от „добрите сили“, е мой избор за толкова важен пост, което означава, че и аз съм „добър човек“, от „добрите сили“. Почвам да се обърквам. Един ден съм “лош” и съм „мафиот“, на другия ден съм „добър“ и съм от „добрите сили“. Кой съм аз? Само че дали аз съм объркан или е объркан този, който ги говори тия неща? Или по-точно така говори човек, на когото всеки ден му изнасят различни тези. Днес му изнася едно и говори едно, утре му изнася друго и говори друго. А аз съм сигурен, че и в живота, и в политиката трябва да си принципен.", написа Трифонов в своя профил във фейсбук.