Димитър Стоянов: Преди да започнеш да водиш, трябва да се научиш да следваш
Димитър Стоянов: Преди да започнеш да водиш, трябва да се научиш да следваш / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Престои ни официално учредяване на НДП на 2 юни, когато ще бъде избрано и национално ръководство. Това каза пред Нова телевизия евродепутатът Димитър Стоянов, председател на Инициативния комитет за учредяване на Национал-демократичната партия.

Готов съм да бъда лидер. Преди да започнеш да водиш, трябва да се научиш да следваш, аз дълго време бях последовател на това да следвам, добави Стоянов. Проблемът при Волен Сидеров е, че директно в политиката стана лидер и може би това му попречи да направи нещо дългосрочно и да се научи как се води и следва едновременно, заяви Стоянов. Според него, когато си в политиката, трябва постоянно да живееш с нея. "Тя е толкова динамична, че ако не живееш с нея, изоставаш в нещата", поясни Димитър Стоянов.

НДП не се състои само от разочаровани хора от "Атака", с мен се свързаха много хора, които не са били партийни членове и не са били част от "Атака". А в самата партия няма разпределени постове, каза Стоянов.

За Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, бивши членове на ПГ на "Атака", които на 26 април обявиха, че напускат инициативния комитет за учредяване на НДП, Стоянов подчерта, че не може да коментира. "Толкова много са желаещите да се запишат в НДП, че ще ни бъде трудно да намерим подходяща зала, където да ги съберем. Само за един месец са заявили желание над 1000 души", информира Стоянов.

Според него голямата грешка на "Атака" е била, че никога не е приела нещо, което да е удобно за хората. "Например, сега идеята ни за ефективно наказание при смърт в ПТП ще влезе в Наказателния кодекс", каза евродепутатът. "Ние не обещаваме, че минималната пенсия ще стане 500 лева, но обещаваме, че хората с малка пенсия ще получават безплатна храна, например", заяви Стоянов, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали НДП е "Атака" номер 2, Стоянов отговори категорично с "Не". "Но защо да не се работи с управляващите. Какво значи принципът "разделяй и владей". Ако нещо може да бъде приложено, защо да не се направи", попита реторично Димитър Стоянов.

За вота на недоверие и за оттеглянето на подписите на "Атака", евродепутатът коментира, че "когато играят огромни интереси на стойност милиарди левове и се случи такова безпринципно нещо, единственото, накъдето води мисълта е, че някой е повлиял, че става дума за търговия с влияние". Предпочитам да си гледам моята работа, отколкото да се занимавам с интриги в други партии, добави още Димитър Стоянов.