Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Десислава Иванчева и Биляна Петрова / БГНЕС
Отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова ще излязат от ареста преди Коледа. В сряда спецсъдът пусна за трети пореден път двете жени под домашен арест с условието той да влезе в сила три дни по-късно – в събота. Вчера прокуратурата протестира както решението, така и това, че влиза в сила от утре. Днес обаче прокурорският протест е оттеглен по отношение на утрешното им освобождаване. Това означава, че утре по обяд Иванчева и Петрова ще излязат от ареста за пръв път от 17 април. Двете жени ще останат под домашен арест поне до произнасянето на втората инстанция, което трябва да стане след Нова година.

Наказателният съд пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест
 
В определението си от сряда съдия Иво Хинов разпореди домашният арест на двете жени да се контролира с електронни гривни с проследяващи устройства. Днес обаче от правосъдното министерство обявиха, че контролът с подобни устройства все още е невъзможен. Министерството разполага с 200 такива гривни от началото на декември, но системата за електронен мониторинг още не е изцяло внедрена.

Електронните гривни все още не се използват
 
До момента не е напълно ясно дали това няма да се окаже пречка за утрешното освобождаване на Иванчева и Петрова.
 
Според адвоката на Петрова – Емануил Йорданов, липсата на гривни не може да е причина за оставането им в ареста:
 
Самата конструкция на определението подсказва, че първо трябва да бъдат освободени Иванчева и Петрова, след което вече има указания не само към Министерство на правосъдието, а и към съответното районно управление. В този случай бихме могли да поставим въпроса - ако примерно районното управление има недостиг на кадри и тоя недостиг пречи да се изпълни нещо от това, което е казал съда, трябва ли да ги задържим? В никакъв случай! Ако някой направи нещо по подобна причина да продължи задържането, това означава незаконно лишаване от свобода и поредно основание за търсене на отговорност от държавата за вреди“, каза адвокат Йорданов.

Прокуратурата протестира срещу домашния арест на Иванчева, Петрова и Дюлгеров
 
Още вчера прокуратурата протестира както определението на Хинов, така и утрешното освобождаване на Иванчева и Петрова. Днес обаче стана ясно, че „след обстоятелствено запознаване с мотивите на съда”, прокурорите са решили да оттеглят искането си домашният арест да не влиза в сила от утре.
 
Въпросните мотиви, дълги 40 страници, станаха ясни вчера. В тях съдия Иво Хинов изразява съмнения за „съдебен произвол” от страна на втората инстанция, която до момента на два пъти отмени решенията му да пусне под домашен арест Иванчева и Петрова. При втория такъв случай Апелативният специализиран съд безпрецедентно се събра часове след определението на Хинов  и остави в ареста двете жени без дори да има редовни протоколи от решението на първата инстанция. Случаят предизвика проверка от Върховния касационен съд, която установи многобройни нарушения при решението на Апелативния съд. Стана ясно и че председателят на съда Георги Ушев  лично посетил кабинета на Иво Хинов, за да го подкани да придвижи по-бързо материалите по делото.

Десислава Иванчева: В България няма да имаме справедливо решение на делото (ВИДЕО)
 
Очаква се Иванчева и Петрова да останат под домашен арест поне до новото произнасяне на втората инстанция. При спазване на законовите срокове това би трябвало да стане след Нова година.