Делото срещу арена.бг влиза в съда през април
Делото срещу арена.бг влиза в съда през април / снимкa: Sofia Photo Agency
Първото дело срещу торент-тракера aрена.бг влиза в съда през април. Това съобщи в Сливен Явор Колев, началник на сектор “Компютърни престъпления” от ГДБОП при Национална служба „Полиция”.

Колев се надява делото да завърши с осъдителна присъда, защото aрена.бг е торент-тракер за обмяна на незаконни файлове с неуредени авторски права. Той присъства на първия национален семинар за противодействие на компютърните престъпления, организиран от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” – НСП и областната дирекция на полицията в Сливен.

На форума бяха обсъдени проблемите с он-лайн хазарта и предстоящото приемане на новия закон за хазарта. По данни на ГДБОП около 500 милиона евро от хазарт излизат извън страната и нанасят огромни щети на бюджета. На участниците бяха представени разследвания през последните години на престъпления, свързани с посегателства над деца - он-лайн педофилия, финансови измами в интернет, кражба на банкови сертификати и източване на банкови сметки на фирми и граждани, престъпления срещу интелектуалната собственост.

Във форума участват представители на всички регионални звена за борба с организираната престъпност. Към тях своето приветствие отправиха Мат Ламберти, прокурор от прокуратурата на САЩ и регионален координатор по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост за Източна Европа, и комисар Чавдар Божурски, директор на областната дирекция на полицията в Сливен. Лектори на семинара бяха Велизар Соколов от “Арис Консулт”, Явор Колев от ГДБОП при Национална служба „Полиция” и представители на Върховна касационна прокуратура и Столична следствена служба.

Други новини от Сливен