Делото на един от пострадалите при инцидента в Хитрино тръгна днес

/ ThinkStock/Getty Images
50 хиляди лева е стойността на гражданския иск, който Цанко Георгиев – един от пострадалите при инцидента в Хитрино, е завел срещу Булмаркет” –  компанията, превозвала взривилата се влакова композиция. Точно толкова е и цената на представената вчера от „Булмаркет” частна експертиза, според която основната причина за катастрофата е незаключена стрелка на релсите, а не високата скорост. На днешното първо заседание съдът не прие въпросната експертиза да се приобщи към делото, но позволи на фирмата да призове като свидетел един от експертите, които са я изготвили.
 
Общо над 30 са заведените граждански искове срещу БДЖ и „Булмаркет”, като стойността им е за над 10 милиона лева. Инцидентът стана през декември 2016-а, когато влакова композиция, превозваща пропилен дерайлира и се взриви на гара Хитрино, като уби 7 души и причини големи разрушения.
 
Един от пострадалите е Цанко Георгиев, чието дело днес тръгна в Софийския градски съд:
 
Исковата ми молба е за 50 000 лв. обезщетение. От съседното село съм, но за съжаление бях на неподходящото място там и пострадах. За мен причината е високата скорост“, каза Георгиев.
 
През октомври прокуратурата повдигна обвинение срещу двамата машинисти на влака. Според държавното обвинение влакът се е движил с двойно по-голяма скорост от позволените 40 км/ч. Вчера от „Булмаркет” – компанията, превозвала композицията, обаче предоставиха частна експертиза на международни експерти, според която основната причина за катастрофата е незаключена стрелка на релсите. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обаче заяви, че експертизата не може да бъде взета под внимание:
 
„Заключенията на тези вещи лица нямат каквато и да е процесуална стойност по досъдебното производство, нито пък в съдебната фаза на процеса, където се намираме в момента. Тази версия я приемаме за защитна, тя беше презентирана и в рамките на досъдебното производство от обвиняемите лица“, каза Арнаудова.
 
На същото мнение е и адвокатът на пострадалите от Хитрино – Николай Димитров:
 
„Ние също можем да си направим една частна експертиза за половин час, доста по-евтино даже от парите, които са дали“, допълни Димитров.
 
В крайна сметка съдът не прие експертизата да бъде приобщена, но позволи на „Булмаркет” да призоват като свидетел един от експертите, които са я изготвили. Следващото заседание по делото е насрочено за 6 ноември.