/ БГНЕС
В Закона за НСО ясно е написано, че НСО е специализирана военизирана служба към президента и общото й ръководство и контрол се упражняват от президента. Значи той има възможност да направи проверка, а и виждаме, че той възлага такава. В същото време прехвърлянето на отговорността към НС е некоректно, защото и трите служби, които влизат в Комисията, която решава кой да бъде охраняван, се контролират от Народното събрание“. Това съобщи пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Президентът подкрепи дебаркирането на Христо Иванов на морския бряг

Когато трябва да се определи необходимост от допълнителни личности и територии за охрана, тогава се събира такава Комисия, която определя дали има опасност за лица с национално значение. Тя се състои от председателя на ДАНС, на НСО, и гл. секретар на МВР, допълни Дариткова. Преобладават представителите на служби – едната към президента (НСО), а другата е напълно независима (ДАНС), допълни Дариткова.

Свидетели сме как комуникираме с президента чрез медиите, или чрез ветото, което той налага, но в парламента е идвал 2-3 пъти, а това е крайно недостатъчно. Нямам представа какво има предвид Радев с това, че са му отнети правомощията – и към момента общото ръководство и контрол на службата се осъществяват от Радев“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Очаквам да видя как ще завърши проверката за парк „Росенец“, защото охранителите е трябвало да са преминали специализирано обучение, и трябва да пазят освен охраняемите лица, то и останалите хора. Не смятам, че Иванов искаше да отиде на плаж, по-скоро там се целеше някаква провокация. Ако Радев смята, че Доган и Пеевски трябва да са без охрана от НСО, то той трябва да следи за работата на комисията. Нека президентът поеме своята отговорност“, заяви Дариткова.

„По закон само президентът може да иска обяснение от МВР и ДАНС относно казуса на „Росенец“. Президентът може да поиска обяснение за това какво налага охраната на Доган и Пеевски“, допълни депутатът.

„Ако се придържаме към Закона и институциите, доверието на гражданите в тях ще е по-голямо“, допълни Дариткова.

Скандалът е опит да се отклони вниманието от усилията на държавата за справяне с кризата от коронавируса“, завърши председателят на ПГ на ГЕРБ.