„Не съм се чувствала болна. Имах леко неразположение преди да ми вземат пробата. Искам да успокоя, че голям процент от хората преминават през това предизвикателство леко. Много е важно да спазваме социална дистанция, защото именно хора, които нямат симпотими, могат да бъдат опасни за другите“. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която успя да пребори коронавируса. В ефира на NOVA тя призова гражданите да спазват противоепидемичните мерки.

“Народното събрание не е спряло да работи, всяка седмица то е е имало заседание“, разкритикува тя обвиненията на опозицията.„При условие, че цялата държава стриктно спазваше мерки, Народното събрание нямаше как да покаже друг модел на поведение. Това беше смисълът на изискването да се заседава само по законопроекти, които са свързани с извънредното положение. Ако се направи анализ, ще видим, че НС се е събирало всяка седмица и е решавало важни въпроси. От друга страна основният аргумент на опозицията, че не й се дава възможност да провежда парламентарен контрол, е некоректен. Народното събрание не е спряло да работи. Демокрацията не е била застрашена по никакъв начин", категорична бе тя. 

„Не изпитах страх от заболяването, основния ми страх беше за пациентите, които бях преглеждала. Аз преглеждам основно малки деца. Успокоих се, когато разбрах, че не съм заразила никой от контактите си, дори и съпругът ми. Притеснението дойде от това кой ще поеме задълженията ми“, разказа депутатът от ГЕРБ.

„Никой в света не знаеше какво го очаква в тази пандемия. Учехме се в движение", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Не съм се заразила в кабинета с пациентите. Предоверих се на СЗО, че извън кабинета не трябва да нося маска. Беше грешка. Извън медицинския ми кабинет съм хванала коронавируса“, разкри още Дариткова.

„Днес ще въведем легална дефиниция за извънредна епидемична ситуация, ще опишем какво включва това понятие, защото досега такова не е имало. В законопроекта се предвижда някои от мерките да продължат и след отмяната на извънредното положение. Коронавирусът не е изчезнал, предизвикателството остава, но трябва да се върнем към нормалния си живот. Ние съзнаваме това.“, уточни Дариткова по повод днешното заседание на Народното събрание, когато трябва да бъде приети на първо четене промените в Закона за здравето.