/ БГНЕС
Шефката на здравната комисия и председател на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова също потвърди, че има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените граждани, че могат да ползват болничен за карантина.

Повод за разяснението станаха думите на здравния министър Кирил Ананиев от вчера, който заяви, че връщащите се от райони, засегнати от коронавируса, трябва да си взимат отпуск, за да бъдат под карантина у дома. По думите му няма как да се издаде болничен в случая, защото хората нямат прояви на заболяването.

Адемов: Законът е категоричен, осигурените имат право на болничен за карантина

„Има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените граждани, че могат да ползват болничен за карантина. Това е регламентирано в КСО, в наредбата за временна неработоспособност. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, за срока, който се налага, има и подходящ код в международната класификация на болестите. Има всички условия социално осигурените да получат такъв болничен по решение на техния лекар и е нормално те да се свържат с него, за да няма злоупотреби“, разясни Даниела Дариткова.

Тя обясни, че за целта джипитата трябва да получат потвърждение от граничните власти къде е пътувал човекът, който ще бъде под карантина. Щабът, който следи ситуацията с коронавируса, ще трябва да направи организацията за това.

Томислав Дончев: Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус

„Властите да се свързват с лекарите, защото всички лица попълват формуляр, в който упоменават кой е личният им лекар. Тук могат да се ползват и РЗИ и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство“, добави Дариткова.

На въпрос не е ли знаел здравният министър, че може да се вземе болничен за карантина, тя отговори така: „Най-вероятно не всички подробности вчера са били изяснени. Смятам, че в хода на изясняване на цялата нормативна уредба и тази възможност вече е предвидена“.