Даниел Митов: Чест е да дам своя принос България да провежда достойна външна политика
Даниел Митов: Чест е да дам своя принос България да провежда достойна външна политика / снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е с една от най-сериозните традиции в българската държавност и за мен е огромна чест да бъда тук и да дам своя принос България да провежда достойна външна политика в следващите няколко месеца. Това заяви новият служебен министър на външните работи Даниел Митов на церемония по предаването на поста в МВнР, съобщиха от ведомството.

Като министър направих всичко възможно министерството да остане в ръцете на следващия министър в по-добро състояние от това, което съм заварил, е казал неговият предшественик на поста Кристиан Вигенин. Постарахме се по отношение на политиката, която беше водена през този период, България да засили значително позициите си в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Успяхме да засилим двустранните връзки с една голяма част от европейските страни. Положихме усилия по отношение на българските общности зад граница, по-специално в Молдова и Украйна, е посочил той. Иска ми се да вярвам, че от всичко това ще бъде взето най-положителното и ще продължи да бъде развивано, е заявил в заключение Вигенин.

Министър Даниел Митов е представил накратко приоритетите в предстоящата си работа, като е подчертал, че те са много специфични, каквато е и природата на всяко служебно правителство. На първо място трябва да създадем условия за нормалното провеждане на изборите в чужбина, е казал той. Ще бъде направен анализ на проблемите от минали избори и ще бъдат положени усилия за отстраняването им, както и за организирането на добра разяснителна кампания сред българските общности в чужбина по процедурата за гласуване.

Максимална подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар - Кристалина Георгиева, е също сред водещите цели на новия външен министър. Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио и позиция в състава на следващата Европейска комисия, е заявил той.

Като други приоритетни задачи министър Даниел Митов е посочил подготовката на предстоящата среща на върха на НАТО в началото на септември в Уелс и Общото събрание на ООН през есента. В дневния ред е включено и предприемане на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор.

Министър Митов е получил от своя предшественик Кристиан Вигенин копие на сребърния орел на хан Аспарух от Вознесенка, воински знак на българите, родов тотем на рода Дуло. Орелът се явява символ на победата и духовното познание, като за първи път е използван като воинска емблема от персийците.