/ БГНЕС
Правосъдният министър Данаил Кирилов предлага законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор. Той заяви, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните 2 години. Кирилов се обяви и за по-продължителен мандат на главния прокурор.

„Съобразяваме се с механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази пътна карта е приета от съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и не правителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка да приключим въпроса“, обясни Кирилов пред БНТ.

Данаил Кирилов: Има възможност за сериозен напредък по актуализираната стратегия за съдебна реформа

На въпрос няма ли опасност това да ограничи независимостта на тримата големи в съдебната власт, той отговори: „По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност.“

„Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление“, коментира правосъдният министър.

Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието

„Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи“, допълни още Данаил Кирилов.
БНТ