Репортерът и треньорът в Академията за безопасно шофиране Димитър Илиев преминават с автомобил по маркирано трасе с няколко конуса. В края на отсечката пред колата изскача изненадващо препятствие.

Двама души са загинали при катастрофи в страната

„Когато човек внимава и е концентриран, може да реагира адекватно и да избегне препятствието. Защото по всяко време в града пред автомобила може да излезе пешеходец или малко дете”, коментира състезателят.

Експериментът продължава с втори кръг по същото трасе. Този път шофьорът се опитва да напише SMS, докато преминава покрай препятствията. Фокусът на вниманието му се измества върху телефона и два конуса се оказват съборени на земята.

15-годишно момиче загина, а трима младежи са ранени след тежка катастрофа

Зает да гледа в телефона си, Димитър Илиев блъска и обекта, който внезапно излиза измежду паркиралите встрани автомобили. „Нека да сме концентрирани и внимателни, въпреки изкушенията, които отвличат вниманието ни. В крайна сметка шофирането е голяма отговорност.

Дори е препоръчително, когато сме зад волана да изключим звука на телефона си!”, призовава треньорът в Академията за безопасно шофиране.Автомобилният състезател обяснява, че в градски условия, при шофиране с 50 км/ч, една секунда невнимание и разсейване с телефона се равнява на 14 метра, изминати на сляпо.

Кампанията „Да запазим прегръдката жива“ инициира превенция на пътнотранспортните произшествия

Над 6 хил. души са загубили живота си при пътнотранспортни произшествия в България за последните 10 години. Това са пътувания, които никога не са завършили, а близките на всички тези хора така и не са дочакали да ги видят и прегърнат отново.
nova.bg