Да се въведе задължително гласуване предлагат ВМРО-БНД
Да се въведе задължително гласуване предлагат ВМРО-БНД / DarikNews
Да се въведе задължително гласуване предлагат ВМРО-БНД
24580
Да се въведе задължително гласуване предлагат ВМРО-БНД
  • Да се въведе задължително гласуване предлагат ВМРО-БНД

Да се въведе задължително гласуване и да се намали възрастта за упражняване правото на вот от 18 на 16 години са сред предложенията на ВМРО-БНД за промени в изборното законодателство. От партията искат изборната система да бъде пропорционална с възможност за пренареждане и да се прилага принципът на уседналост за всички видове избори. ВМРО настоява също избирателите да са със задължително основно образование и да имат платени данъци и такси.

Заместник-председателят на партията Костадин Костадинов обясни: „Тъй като през март 2012 г. има преброяване, следващите избори са чак след 2 г., имаме уникалната възможност да успеем да направим така, че да прочистим избирателните списъци на базата на това преброяване. Трябва да се изравни цената на гласовете и цената на мандатите. Не може например във Варна, в София или в Пловдив цената на един депутатски мандат да е около 10 000 гласа и нагоре, а на последните избори видяхме, че влязоха в парламента хора, избрани във Видин, Монтана и Кюстендил с по-малко от 3000 гласа. Освен това, искаме да отпадне денят за размисъл. Tой отпадна в последните два избора, но все още формално фигурира в Закона за местните избори. Също така да отпадне забраната за публикуване на екзитполовете, тази забрана отдавна е заобиколена и отдавна вече абсолютно нищо не значи. Според нас лицата с двойно гражданство може да гласуват, но само ако другото им гражданство е на държава от ЕС. Също така разкриването на секции в чужбина трябва да става само и единствено в сгради, които са собственост на българската държава, там където има консулства, дипломатически представителства и всякакви служби, подчинени на Mинистерството на външните работи".

ВМРО настоява също да се въведе електронно гласуване, както и постоянно действаща изборна администрация на основата на жури - по начина, по който се избират съдебните заседатели.