/ Dariknews.bg, архив
Да се криминализират форми на домашно насилие, иска адвокат
96141
Да се криминализират форми на домашно насилие, иска адвокат
  • Да се криминализират форми на домашно насилие, иска адвокат
Да бъдат криминализирани тежките форми на домашно насилие, като средна телесна повреда, изнасилване и преследване на един от съпрузите или партньорите - това предлага адвокат Даниела Горбунова, един от авторите на закона за защита от домашно насилие. В интервю за Дарик тя посочи, че към момента тези прояви се преследват само ако пострадалият подаде тъжба, събере доказателства и  изиграе ролята на прокурор в съда, в процес срещу човека, с когото живее.
 
Според Даниела Горбунова законът за защита от домашно насилие е добър и изпълнява целта си да осигури бързо разделянето на двамата участници в насилствения акт чрез издаване на заповед за незабавна защита.
 
ГЕРБ иска КС да се произнесе за Истанбулската конвенция (ВИДЕО)

На различна позиция е психологът Катя Кръстанова, която работи с жертви на домашно насилие, и посочва като основна слабост на закона, че извършителят на насилие не може да бъде задържан при първата такава проява, а едва при нарушаване на заповедта за защита.
 
Средна телесна повреда, причинена в рамките на семейството, да бъде преследвана по Наказателния кодекс като квалифициран състав, което означава да се наказва по-тежко, предлага адвокат Даниела Горбунова. "Обществото трябва да каже "Ние не толерираме това насилие. И ще те накажем по-тежко, защото биеш този, който ти е под ръка вкъщи". "
 
Как Истанбулската конвенция заплашва семейство като основна ценност?

Даниела Горбунова подкрепя и криминализирането на изнасилването в брака, тежкия психологически тормоз, както и дебненето на партньора. Като един от авторите на закона за защита от домашно насилие тя оцени неговото действие като ефективно и припомни, че целта му не е да наказва, а да защити пострадалите и да насочи извършителите на насилие към преосмисляне на поведението им чрез специални мерки.

"Целта е да се повлияе на извършителя на насилие, той да може да се превъзпита, да може да промени своето поведение. Целта не е да бъде затворен някъде", каза тя.

„Барометър България“: Българите не искат да се ратифицира Истанбулската конвенция

Проблеми в изпълнението на мерките от закона за защита от домашно насилие, както и в контрола върху това изпълнение, вижда психологът от Асоциация "Анимус" Катя Кръстанова. Според нея основната слабост на закона е, че извършителите не могат да бъдат задържани при първата проява на насилие. "Те могат да бъдат задържани само ако е имало стар случай на домашно насилие и за него имат ограничителна заповед да не доближават жертвата. Ако те я доближат, нападнат, полицията пристигне навреме и ги свари там, тогава може да ги арестува, защото са нарушили ограничителна заповед и това представлява престъпление по НК", обясни психологът.
 
Георги Марков: Всички знаем какво е жена, знаем какво е пол, не сме дебили

Даниела Горбунова и Катя Кръстанова са единни в необходимостта от ратифициране на Истанбулската конвенция, която ще заложи обществена нетърпимост към домашното насилие и насилието над жени и ще засили отговорността на държавата към изграждането на комплекс от мерки срещу насилието.