/ DarikNews.bg, архив
Исканията на медицинските сестри трябва да бъдат насочени към конкретните мениджъри на болниците, както и към синдикатите. Ако сестра поиска възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, то директорът на болницата веднага трябва да промени и заплатите на лекарите. Причината е, че има лекари в определени болници, които взимат под 1000 лева, обясни пред Дарик д-р Асен Меджидиев, председател на столичната колегия на Българския лекарски съюз.
 
„Ние винаги сме с медицинските сестри, защото те са част от нашия екип. Лекарите без сестрите не можем. Ние сме едно цяло. Така започва животът ни като специалисти, така и ще завърши. Накрая ставаме почти като семейство. Прекарваме половината от деня си заедно. Но тези искания трябва да бъдат насочени към конкретните мениджъри на лечебните заведения и към синдикатите. Пропускаме нещо много важно - във всяко едно лечебно заведение, в зависимост от приходната и разходната част, се трупа някакъв плюс, който може да бъде разпределен и като допълнителни материални средства. Те се разпределят пряко от ръководителя на клиниката. Всяка една болница трябва да има колективен трудов договор. В преговорите за оформянето на работните заплати участват ръководителите на лечебните заведения и съответните синдикати. Така че и синдикалните дружества трябва да отговарят за тези пари. Те трябва да задължат лечебните заведения един определен ресурс, бил той 50 или 60% от средствата, които попадат в болницата, за заплати. А как ще бъдат разпределени заплатите зависи от мениджъра“, коментира д-р Меджидиев.
 
„Чувам искане за заплата от две минимални работни заплати. Да, тогава ръководителят на лечебното заведение трябва да промени веднага и заплатите на лекарите. В София има лекари, които взимат под 1000 лева. Да не говорим, че всички специализанти са на такива пари. Това е много специфично за всяко лечебно заведение и не може да им бъде наложено от министъра на здравеопазването“, допълни той.  
 
Медикът подчерта още че тенденцията на отлив на млади лекари от България намалява. Ако преди 2 години в „Пирогов” е имало 80 специализанти, то към настоящия момент техния брой е 210.