Д-р Антон Стоименов: Бенките по рождение са предвестници на меланома и трябва да бъдат отстранени
Д-р Антон Стоименов: Бенките по рождение са предвестници на меланома и трябва да бъдат отстранени / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Д-р Антон Стоименов
72278
Д-р Антон Стоименов
  • Д-р Антон Стоименов

„Изгаряне на кожата в детска възраст, което е довело до появата на мехури, може на по-късен етап да се превърне в причинител на кожен рак.”

„Когато една бенка или петно по кожата промени своя цвят, структурата или големината си или започне да кърви, незабавно трябва да се потърси помощ от специалист.”

Бенките, които са по рождение, и често се превръщат в повод за притеснение на родителите, са предвестници на най-тежкото злокачествено заболяване на кожата – меланома, и трябва да бъдат отстранени по оперативен път още в най-ранна детска възраст. Това са най-новите схващания на медицината, разказа пред Дарик един от най-добрите дерматолози в България д-р Антон Стоименов. В интервю за предаването „Най-добрите лекари” специалистът, който е главен асистент в Кожната клиника на столичната Александровска болница, посъветва родителите да пазят децата си от жарките лъчи на слънцето. Дерматологът обаче уточни, че преди влиянието на ултравиолетовите лъчи, отговорна за появата на кожен рак се оказва генетичната ни предразположеност, която при всеки от нас е строго индивидуална.

Едно от най-тежките заболявания в медицината изобщо е меланомът, посочва д-р Стоименов и допълва, че този проблем вълнува цялата медицинска общност в света, тъй като е доста сложен и от гледна точка на профилактиката, и от гледна точка на лечението. Но по въпроса кои са причините за появата на това тежко заболяване, дерматологът добавя:

„При всяко дете от бялата раса се наблюдават по кожата няколко или повече бенки. Те се развиват преди всичко в първите 2 десетилетия от живота, на първо място в следствие на слънчевото лъчение. Затова профилактита тук е изключително важна. Вродените бенки обаче, които се проявяват още от самото раждане, са не само рисков фактор, но те се разглеждат като предвестници на меланома. Това е много важно да се знае, че такива образувания по кожата, които могат да имат от най-миниатюрни до най-големи размери, и които доста притесняват родителите на тези малки деца, трябва още в най-ранна детска възраст да бъдат оперативно премахнати. Това е съвременното схващане за тези предвестници на тежкото заболяване. На второ място като рисков фактор за появата на меланома е броят на така наречените атипични бенки. Специалистите по дерматология много добре ги познават. От това следва и голямото значение на ограничаването на излагане на слънце, особено в детската възраст. В последните години се смята и, че внезапното слънчево изгаряне при малките деца, с появата на реакция върху кожата или появата на мехури, е една от най-рисковите причини за по-късната проява на това сериозно заболяване.”

Д-р Стоименов посочва като изключително важна тук здравната култура на населението. Според специалиста всеки трябва да знае, че, когато една бенка или петно по кожата промени своя цвят, структурата или големината си, или пък започне да кърви, то незабавно трябва да се потърси помощ. Най-важното за лечението на меланома е ранното му диагностициране и ранното му лечение. Като положителното дерматологът отбеляза, че в последните години са въведени нови биологични средства за лечение на меланом в напреднал стадий. Благодарение на тях, до 60 % от болните достигали до пълна ремисия, което от своя страна открило нови хоризонти при лечението на това заболяване.

По въпроса дали слънцето или гените са в основата за развитието на кожен рак, д-р Антон Стоименов посочва:

„Според съвременните схващания за появата на кожен рак, на първо място сред причинителите са индивидуалните фактори. Към тях спада степента на пигментираност на кожата, знаете, че има хора с различна чувствителност на кожата. От значение тук е и дебелината на роговия, повърхностен слой на кожата, който представлява първата й защита от вредните влияния и от ултравиолетовите лъчи.  Втори фактор, след индивидуалните, който играе голямо значение за появата на кожния рак, това е околната среда. Става въпрос за хронично натоварване с ултравиолетово лъчение, както и с лъчи от изкуствени източници. Третият фактор е контактът с канцерогенни вещества като арсен, който след период от 20 години, може да даде появата на кожен рак. Катраните също имат силно изразен канцерогенен ефект. Йонизиращите лъчи, като рентгеновите и кобалтовите, могат да предизвикат също появата на сериозни заболявания на кожата. На последно място, сред причините, мога да поставя хроничните промени или състояния на кожата, каквито се получават след изгаряния с различни химикали или вряла вода,” допълни столичният дерматолог.

Той уточни, че ултравиолетовите лъчи се разделят на три групи – A, B и C лъчи.

„”C” лъчите, например не достигат до земната повърхност, а се абсорбират от озоновия слой. Затова, в държавите, над които липсва озонов слой, се наблюдава много по-висока заболеваемост от кожен рак. Ултравиолетовите „B” лъчи, които са най-вече отговорни за появата на кожен рак, се абсорбират от роговия слой на кожата и само 20 % от тях достигат в по-долните слоеве. Този тип лъчи е необходим за синтеза на Витамин D в кожата и с това, всъщност се изчерпва полезният ефект. Вредните ефекти обаче остават и са в основата на опасните заболявания. Ултравиолетовите „А” лъчи са 95 % от лъчите, които достигат до земната повърхност. Те пък са един от основните фактори за стареенето на кожата, за появата на бръчки и кафяви петна в напреднала възраст.

Специалистът призна, че оперативната терапия в България не е толкова широко застъпена, колкото в развитите страни, но не отрече, че качеството на операциите набира скорост.

„Хирургията, с която аз лично се занимавам, не се ограничава само в отстраняването на различни образувания по кожата. Тя служи за възстановяване на формата и функцията на кожата, правят се корекции след акне или татуировки, както и много други козметични процедури. Въпреки обаче, че интересът към тази естетично-козметична хирургия непрекъснато расте, приоритет на нашата дейност в столичната болница, остава лечението на кожните тумори. Едно голямо предимство на нашата клиника е колаборацията с много известни европейски специалисти, с които ние имаме добри отношения и връзки, и благодарение, на които оперирахме успешно много наши пациети.”

Що се отнася до татуировките, според д-р Стоименов те са голям проблем в медицината, поради факта, че младите с голяма охота си правят подобни, понякога и при непрофесионалист. Дерматологът е категоричен, че татуировката няма вредно влияние върху кожата. Проблем обаче остава стерилността на инструментите, с които се рисува по тялото. Ако не са стерилни, може да се стигне до инфектиране с хепатит B или C, както и с ХИВ.

Цялото интервю с д-р Антон Стоименов можете да чуете в звуковия файл.