Началникът на COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе" д-р Милен Шопов каза, каква е ситуацията в отделението му. Той сподели, че свободно е само едно реанимационно легло, а 46 са заетите. От тях нито един не е ваксиниран. Медикът разкри, че от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.

„Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв. Нямам представа дали в останалите болници в Русе има легла”, каза д-р Шопов пред NOVA.

Той добави още, че: „не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчно, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен живота и евентуално да бъдат излекувани”, обясни д-р Шопов. 

Пациентите са приспани медикаментозно, тези апарати, в зависимост от дихателната им недостатъчност, могат изцяло да заместят функцията на белия дроб или да я заместят частично, ако пациентът има запазено някакво спонтанно дишане. За съжаление, двамата пациенти, които са до мен, са на 100% кислородно дишане, което значи, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим. В последствие в рамките на ден-два, максимум три, настъпва рязко влошаване на белодробната функция”, обясни д-р Шопов.
 
NOVA