ЦИК обяви имената на новоизбраните депутати
ЦИК обяви имената на новоизбраните депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нито един водач на листа не е изместен чрез преференции на изборите
75465
Нито един водач на листа не е изместен чрез преференции на изборите
  • Нито един водач на листа не е изместен чрез преференции на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви имената на избраните народни представители в 43-тото Народно събрание от проведените на 5 октомври избори. Комисията даде и повече информация във връзка с преференциалния вот и резултатите от него.

От изнесената информация стана ясно, че нито един водач на листа не е изместен чрез преференции, но размествания в реда на кандидатите има в много райони. Освен това от ЦИК вече потвърдиха и, че феноменът от миналите избори, станал известен като 15-15, се повтаря и с пълна сила и сега и то при почти всички партии.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева каза, че те вече са качени на страницата на Комисията. Имената на 20 депутати се дублират в по две от листите на съответните партии и те ще трябва да избират кой район ще представляват в 43-то Народно събрание. Това трябва да стане в срок от два дни след като ЦИК публикува списъците с имената на избраните народни представители. Ако изпуснат този срок, ЦИК ще обяви народните представители в изборния район, в чийто списък първо са били регистрирани.

Общо 10 депутати са отказали да бъдат обявени за избрани

Говорителката на ЦИК Камелия Нейкова каза, че в Комисията са постъпили шест жалби от участвали на изборите кандидат депутати с искане за повторно преброяване на бюлетините или пък се оспорват протоколите на СИК. Жалбите, обаче, ще останат без последствие, защото според Изборния кодекс ЦИК няма право на това.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов разясни пред журналисти днес методиката за определяне резултатите от изборите и преразпределението на гласовете. На тези избори то доведе до някои аномалии, при които известния като Бат` Сали Александър Методиев например получи депутатско място от листата на ДПС в Кюстендилско със скромния резултат от 864 гласа. Така ДПС за първи път спечели мандат в този избирателен район, въпреки че с резултата си от 1, 43% остава едва на осмо място.

Томов направи демонстрация как точно се е стигнало до това преразпределение, като изтъкна, че принципът при него е да върви от най-малкия към най-големия остатък, докато не се достигне до изравняване на националния с регионалния резултат, казано най-общо.

Причина за тези аномалии при разпределението по региони е много силният, по думите на Томов, дисбаланс в населението между отделните региони в страната. Вторият фактор е прибавянето на гласове от чужбина, които не присъстват в регионалните разпределения. Именно това позволява по сегашната методика на изчисляване и преразпределение „да бъде изкривена процедурата” и „много нисък мандат в даден район да вземе гласовете там”.

По думите на Цветозар Томов рискът да възникне аномалия в по-малък регион е много по-голям. При ДПС специално той се случва основно заради многото гласове, които идват за тази партия от чужбина.

Огромният брой недействителни бюлетини - над 200 000 на тези избори е основно заради предадени празни бюлетини или задраскани повече от една политически сили, коментира Камелия Нейкова.

В сравнение с изборите за парламент през 2013 г., когато броят им беше около 90 000, сега той е нараснал двойно и това е обезпокоително, смятат от ЦИК.

Вижте имената на всички нови депутати ТУК