Чиновниците екскурзианти ще доказват произход на парите
Чиновниците екскурзианти ще доказват произход на парите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Проверки на необяснимото богатство на всеки държавен чиновник, който живее нашироко, електронно засичане на служители в администрацията, взели голям заем или рязко замогнали се, и проверка на реалните цени на декларирани имоти, коли и други ценности в имуществените декларации по върховете на властта.

Това са част от мерките за борба с корупцията, които експерти от МВР и още няколко агенции и министерства ще предложат в доклад, поискан от премиера Бойко Борисов, до края на февруари, съобщава „24 часа".

Министър-председателят е издал заповед преди малко повече от 2 месеца да се изготви подробен документ с идеи как да се спрат масовото даване на дребни рушвети и подкупите по високите етажи на властта. Идеята е много от мерките да бъдат въведени ударно в близките 6 месеца, като първо всички ключови цели трябва да се запишат в стратегия, която да се гласува в парламента.

Работната група, която готви доклада срещу корупцията, вече е провела серия от срещи, а предложенията се обсъждат и с вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, които следят отблизо изготвянето на предложенията. Целта е да може по-бързо да бъде осигурена коалиционна подкрепа за необходимите законови промени, които да бъдат направени до лятото.

"Институциите, които към момента имат правомощия в борбата с по-масовата корупция сред ниския ешелон от държавни служители и в по-горния слой са атрофирали и трябва да бъдат накарани да започнат да работят с конкретни задачи", коментира пред "24 часа" зам. вътрешният министър Филип Гунев, който ръководи работната група.

Едно от предложенията е инспекторатите на МВР, данъчните митници и всички други министерства и държавни институции да могат да предизвикват финансови проверки на всеки чиновник, който живее по-луксозно от доходите си, кара скъпа кола, ходи на екзотични почивки и живее видимо над стандарта, които би трябвало да има с държавната си заплата.

За да се случва това, на практика в министерствата с най-висок корупционен риск служителите в инспекторатите трябва да бъдат увеличени до 10 пъти. Така ще могат да се извършват постоянни проверки както по сигнали, така и чрез т.нар. тестове за интегритет. Най-спешно ще се увеличат "ловците на корумпирани" във финансовото, здравното и вътрешното министерство. В момента в инспектората, проверяващ служителите на НАП, работели само 5-има души, а за да постигат ефект, те трябва да са поне 50, установили от работната група. В МВР пък инспекторатът е от 15 души, които трябва да проверяват повече от 47 хиляди служители на вътрешното министерство, което на практика е невъзможно, категорични са експертите.

Увеличаването на инспекторите няма да се прави с нови назначения, а би могло да се прехвърлят служители на други позиции както в столицата, така и от цялата страна.

Сред седемте основни цели за противодействие на корупцията водещо е засилването на превантивните проверки по всички етажи на властта. Идеята е всяка година да се правят т.нар. проверки за интегритет на служители, подложени на най-сериозен корупционен натиск.

От работната група предлагат още до 6 месеца всички имотни декларации, подавани от редови и висши държавни служители, да станат електронни и да се въведат бази данни и софтуер, който прави автоматично проверка по определени маркери.

"Има различни рискови показатели - ако служителят е задлъжнял много, придобил е сериозна собственост или пък е забогатял. В тези случаи той влиза в категория, която се нуждае от допълнителна проверка", обяснява зам.-министър Гунев. За висшите етажи на властта пък комисията за конфликт на интереси ще започне да прави детайлно сравнение на заявените цени на имотите и превозните средства на властта с пазарните.

"Това значи, че ако някой заяви в декларацията, че си е купил джип "Мерцедес" за 15 хил. лв., а същият всъщност не може да се купи за по-малко от 150 хил. лева, това е нарушение и то ще бъде установявано с тази проверка", допълват експертите.

За да се промени годишната бройка от между 90 и 100 осъдени за корупция у нас, се предвижда и многократно увеличение на полицаите и прокурорите, които ще разследват само корупция.

Най-радикалната идея е създаване на специализирано звено или институция под ръководството на прокурор със статут на заместник главен прокурор, където поне 200 прокурори, разследващи и оперативни съвместно да работят единствено по високите етажи на законодателната, съдебната, изпълнителната и местни власти. Това е модел, който се прилага в много източноевропейски страни. Друга идея е, Икономическа полиция в страната да се заеме много по-сериозно с проверки за корупция по по-ниските нива.