Частични кметски избори се провеждат у нас
Частични кметски избори се провеждат у нас / Sofia Photo Agency

Частични местни избори се провеждат днес в редица населени места в страната, както и в някои райони в София и Пловдив.

На частичния вот за кмет в столичния район Илинден се гласува в 40 избирателни секции. За кмет на район Илинден има девет кандидати, а изборите бяха насрочени след като бяха прекратени правомощията на Румяна Дойчинова от ГЕРБ заради нарушената забрана кметовете да бъдат собственици или да управляват търговски фирми.

Избори за кмет на район Източен се провеждат в Пловдив. Частичният вот бе насрочен заради избирането на досегашния кмет Иван Тотев за депутат в 41-вото Народно събрание, а впоследствие и за Областен управител на Пловдив. Осем кандидати ще участват в надпреварата. По предварителни прогнози основните конкуренти ще бъдат Петър Петров от ГЕРБ и Яшар Асан от ДПС. Разкрити са 70 секционни избирателни комисии в състав от по седем души. Квотното разпределение на партиите в тях е на база проценти от парламентарните избори. Най-сериозно е представена партия ГЕРБ, следват я Коалиция за България, ДПС, Атака, Синята коалиция и РЗС. 643 души ще имат за първи път право да гласуват. В 10 от секциите са създадени специални условия за гласуване на избиратели с физически или зрителни увреждания.

Частични избори за кмет се провеждат днес и в община Дулово, Силистренско, след като на парламентарните избори през юли досегашният кмет д-р Митхат Табаков бе избран за мажоритарен народен представител от 20 Силистренски многомандатен избирателен район. Шестима са опонентите във вота. Четирима от тях са издигнати от партии, двама са независими. Общо 10 политически сили са се регистрирали за участие в частичните избори за кмет на Дуловската община. 30 065 са пълнолетните жители на района. Те ще гласуват в 42 секции. Близо 90 полицаи ще охраняват обществения ред. Заради очакваното напрежение дежурна оперативна група в Районното управление на МВР - Дулово ще бъде в готовност да реагира на всеки сигнал за престъпление или нарушение на изборния процес, съобщиха от областната дирекция на полицията в Силистра.

Петима кандидати се борят за кметския пост в община Стамболово на днешните частични местни избори. Това са Маджид Мандаджъ от ДПС, Петко Ангелов от НДСВ, Тихомир Дялков от "Атака", Господин Господинов от ГЕРБ и Милен Делчев от РЗС. Досегашният градоначалник Гюнер Сербест, който бе на поста за пети пореден път, бе избран за депутат от листата на ДПС. Близо 10 000 са избирателите в общината. По-голямата част от жителите на Стамболово обаче в момента са в чужбина. Очаква се днес до урните да дойдат около 5000 гласоподаватели. На местните избори преди 2 години ГЕРБ излезе в Стамболово с кандидатурата на Ахмед Йонуз, който получи само 370 гласа. Тогава той бе единственият опонент на кандидата на ДПС - Гюнер Сербест, който бе избран с 3529 гласа. 26 са секционните избирателни комисии в община Стамболово. В общината в момента живеят 5935 жители.

Кметски избори се провеждат днес и в две населени места на Великотърновска област - град Бяла Черква, община Павликени и село Горски Сеновец, община Стражица. Седем политически сили са издигнали свои представители за управник на Бяла черква. Това са Албена Тодорова от коалиция „ЗНС-ПД „Социалдемократи", Никола Николов, от ДПС, Александър Сивриев от ГЕРБ, Георги Терзиев от БСП,  Борислав Нанков от СДС, Анатоли Карменов от РЗС и Красимир Маринов от "Българска левица". В Бяла черква избирателите ще гласуват в три секции. До урните могат да отидат 2400 души. Веселин Витанов от БСП, Стела Кундевска от РЗС, Ангелина Борисова от НДСВ, Нойко Нойков от ГЕРБ и Радослав Петров от ДПС са кандидатите за кмет на село Горски Сеновец. Имащите право на глас в селото са 226, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Стражица.

Избори за кмет има още в община Руен. Точно в 6.00 часа отвориха всичките 49 секционни избирателни комисии. Това съобщи Мустафа Халис, председател на ОИК - Руен. Седем са кандидатите за кмет. Четирима от кандидатите са издигнати от партии, другите трима са независими. Частичните избори в община Руен се налагат, защото досегашният кмет Дурхан Мустафа стана народен представител. Имащите право на глас в Община Руен са 27 640 души. Освен в Руен, избори днес има и в село Дюлево, община Средец, поради смъртта на доскорошния кмет Стойко Карабелов. И трите издигнати кандидатури са партийни. 475 са имащите право на глас в средецкото село, които ще трябва да избират следващия кмет. Те ще гласуват в една секция.

Избори за кмет се провеждат и в община Ракитово. Кандидатите за кмет са шестима - Стефан Георгиев от "Атака", Костадин Холянов от РЗС, Красимир Вандев от ГЕРБ, Ангел Кожухаров от "Дром", независимата Емилия Еленкова независим и Валентин Хаджимосков, също независим кандидат.

Четирима са кандидатите за кмет в частичните избори в село Щипско, община Вълчи дол. Кандидатите са Стефка Стоянова от ГЕРБ, Тончо Стоянов от НДСВ, Таня Борисова от РЗС и Цветанка Дойчева, номинирана от инициативен комитет. Избраният през 2007 г. кмет Янко Петров се оттегли по здравословни причини.

Частични избори за кмет има също в село Кошарево, община Брезник. Кандидати са Пламен Франгов от ГЕРБ, Данка Алексова от СДС и Ана Георгиева от РЗС. ГЕРБ, БСП, СДС, РЗС и "Българска левица" са се регистрирали за участие в изборите, три от обаче са излъчили кандидати. Частичните избори се налагат поради смърт на досегашния кмет Стоян Стоянов.

Четирима са кандидатите за кмет на село Крапец, община Шабла. Досегашният кмет Александър Сурталов подаде оставка. Кандидатите за поста са Емил Яков от ГЕРБ, Пенка Христакиева от "Движение за социален хуманизъм", Янка Чакъра от НДСВ и Кремена Николова от РЗС.