Чакъров: Няма да допуснем санкции заради софийския боклук
Чакъров: Няма да допуснем санкции заради софийския боклук / netinfo

Правителството няма да допусне на страната ни да бъдат наложени санкции заради софийския боклук, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти в парламента. Европейската комисия изпрати предупредително писмо до България за неспазване на директивата за третиране на битовите отпадъци в столицата.

И правителството, и Министерството на околната среда и водите ще продължат да полагат необходимите усилия за решаването на проблема със софийския боклук, декларира министър Чакъров. По думите му част от стъпките в тази посока били реализирани. Трябва да се изградят и депа, и завод за обезвреждане на отпадъците на града, добави той.

Чакъров съобщи, че са отпуснати средства на общините Силистра и Харманли и следващите дни депата там трябва да имат готовност за работа. Работна група, в която са включени представители на няколко министерства и общината, обсъжда по какъв начин чрез оперативните програми да се изгради интегрирана мрежа от инсталации в София за управление на битовите отпадъци.

Министър Чакъров каза, че трябва да се изгради система от регионални депа. Досега са изградени 27, нужни били още 21. По думите му обаче предвидените 367 млн. евро няма да стигнат за изграждането на завод и депа. Според него, тъй като има инвестиционен интерес, може да се обсъди въпросът за участие на частни фирми в този процес.

Междувременно при парламентарния контрол от ДСБ отново призоваха правителството да си ходи заради безвъзвратно изгубените 220 млн. евро с решението на Европейската комисия. Ангел Найденов от левицата репликира, че Коалиция на България няма основание да променя вече огласената си позиция, а именно, че решението е несправедливо, защото не отчита конкретните резултати. По думите му българската опозиция има принос за това решение, което превръща България в черната овца на Европейския съюз.