/ БГНЕС
Полицията ще охранява около 4 000 храма на територията на цялата страна
Целият състав на полицията ще е на терен за предстоящите празници Цветница и Великден. Контролът през контролно-пропусквателните пунктове на областните градове няма да бъде разхлабван. Мерките за пътуванията от град в град ще продължат бъдат, каквито са от началото на извънредното положение, за да не се допуска безцелно движение на водачи, стана ясно по време не брифинг на ръководството на МВР в Министерския съвет. 

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

Ще има присъствие във всички населени места, във всички 4 000 православни храмове на територията на страната, за да не се допуска събирането на много хора на едно място. От пътна полиция пък са подготвили допълнителни екипи с технически средства. За целта в цялата страна са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните и главните дирекции. На територията на столицата също ще има засилено полицейско присъствие, ще се охраняват 101 църковни храма, манастири и параклиса. 

Патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Цветница и Великден


"Няма да намаляваме нашия контрол на КПП-ата, няма да намаляваме активността, с която работи "Пътна полиция" по прилагането на Закона за движение по пътищата. С разпореждането на министъра на вътрешните работи спираме отпуските на целия състав, който е с полицейски правомощия, така че да бъде включен по охраната на обществения ред и провеждането на всички мероприятия, свързани с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването с една единствена цел - опазването на живота и здравето на гражданите на Република България", заяви директорът на Националната полиция Христо Терзийски. 

27 служители на МВР с COVID-19, един е оздравял

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък призова гражданите да спазват необходимата дистанция в храмовете, да следват разпорежданията и да не провокират реакциите на служителите на реда. 

"Много е важно струпването на хора пред храмовете да става по установения ред. МВР има за цел да защити живота на българските граждани. Няма за цел да преследва нарушителите и да налага санкции", каза Ивайло Иванов.

Иванов съобщи още, че по време на извънредното положение престъпленията драстично са намалели. "Има чувствително намаление на кражби и грабежи по време на извънредното положение, а всички престъпления за периода са разкрити. Нямаме увеличение по нито една линия, която следим. Напротив имаме чувствително намаление по всички кражби, грабежи. По всяка една линия имаме намаление. Това го отдаваме не само на това ,че е въведено извънредно положение, а и на мерките. С тези мерки се ограничава движението освен на гражданите и на криминалния контингент. Ние ги знаем кои са тези хора, те се следят и трябва да намерят основателна причина да преминат през КПП-ата. Сведени са до минимум опитите. По никакъв начин това нас не ни успокоява. Колегите следят внимателно ситуацията", зави той. 

Засилени мерки за сигурност ще има в ромските махали, но и навсякъде другаде, където има нужда, увери главният секретар.