Цецка Цачева
Цецка Цачева / БГНЕС
Министърът на правосъдието Цецка Цачева предложи Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана с резерви и да се приеме тълкувателна декларация към нея. Ще бъде полезно да има такава декларация, за да успокои онези, които имат резерви към конвенцията, посочи тя.

Институции и граждански организации обсъждат Истанбулската конвенция

Цачева отбеляза, че най-много коментари в обществото е предизвикало понятието "gender" (джендър), което няма пряк превод на български език и се превежда като пол. Съгласно конвенцията няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол съгласно националното законодателство. Конституцията на България е категорична - няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави между лица от един и същи пол, посочи тя.

Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" представители на институции, неправителствени организации и различни вероизповедания обсъждат законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В София се провеждат и два протеста - единият в защита, а другият против ратификацията на документа.

Трябва дебат за Истанбулската конвенция, смята президентът

Мая Манолова
БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова също подкрепи предложението към Истанбулската конвенция да се обсъди и приеме тълкувателна декларация, в която да се запише, че документът ще се прилага съгласно принципите на Конституцията, и там да бъде изяснено българското разбиране за социалната роля на пола.

„Галъп“: За 350 000 българи е нормално мъжът да удари шамар на жена

Тя отбеляза, че терминът социална роля на пола вече съществува в Закона за равнопоставеност на мъжете и жените и не е породил трети пол. По думите й борбата срещу насилието над жени е същината на конвенцията.