Цачева отрича за договорки с "Атака" по оттеглянето от вота на недоверие

Цачева отрича за договорки с Атака по оттеглянето от вота на недоверие
Цачева отрича за договорки с Атака по оттеглянето от вота на недоверие / Sofia Photo Agency, архив

Председателят на парламента Цецка Цачева отрече между ГЕРБ и "Атака" да е имало някакви договорки, за да бъдат склонени Волен Сидеров и депутатите му да оттеглят подкрепата си за вота на недоверие, искан заради спряното строителство на АЕЦ "Белене". В интервю за bTV Цачева категорично заяви: „Не е имало парламентарни совалки между мен и част от народните представители, подписали искането на вот на недоверие и по-късно оттеглили се". По думите й подобни разсъждения могат да произхождат единствено от депутати от Коалиция за България, тъй като волята на народния представител е свободна.

Тя обясни, че в понеделник депутатите ще се съберат на планираното извънредно пленарно заседание, при което ще протече редовна процедура с председателски съвет. Цачева ще се срещне с представители на парламентарните групи, извън инициаторите на негативния вот, за да обсъдят ситуацията. Разпуснати народни представители обаче няма да има.

Председателят на парламента не се съгласи с твърдението, че депутатите са почивали повече от учениците по Великден, тъй като те не били чиновници, които работят и се изморяват, а почивката им е планирана по регламент. „Когато не са в пленарна зала, те са най-близо до избирателите. Ако няма пленарни заседания, не означава, че не работят в своите избирателни райони", обясни тя.

Като човекът с най-широк поглед в пленарна зала Цачева начерта и схема на подкрепата в редиците на парламента. Според нея кабинетът на премиера Бойко Борисов се радва на симпатиите основно на партия ГЕРБ, която обаче няма необходимото мнозинство. Така в различни конфигурации по различни въпроси се получава „пъстра, интересна картина, изненадваща във всеки един момент".

Вероятно цветна ще бъде и ситуацията по приемането на второ четене на промените в наказателния кодекс при убийство на пътя. Цачева обеща те да бъдат приети в най-скоро време, но отбеляза, че само редакция на текстовете няма да реши проблема. Тя заяви, че трябва да се работи и с децата в най-ранна възраст, тъй като те са бъдещите шофьори.