Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране
Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране
73398
Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране
  • Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране

Докато прокуратурата все още извършва проверка по новата серия сигнали, които депутатът Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев подадоха един срещу друг, обвинител номер 1 нарече случая „абсурден SMS театър".

Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата се превръща в един универсален сапун за пране, с който всички искали да си мият ръцете. От думите му стана ясно, че до края на седмицата би трябвало да бъде прекратено производството срещу т.нар. "килъри" на Делян Пеевски, по което се оказа, че няма никакви доказателства.

Освен това Цацаров оповести и междинни данни от проверката, която НАП извършва на семейството на Пеевски, като посочи, че са установени данъчни задължения на близки на депутата.

Общественото внимание, на което се радва все по-нарастващия конфликт между двамата доскорошни бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев, успя силно да разгневи главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС:

"Хайде стига с тоя абсурден SMS-театър. На мен като гражданин ми омръзна. Всеки ден четем кой кого заплашва с SMS. Ако това е основната точка в дневния ред на това общество, дайте ние да си ходим".

Цацаров възропта и срещу напоследък утвърдената тенденция да се разбира за разследвания на прокуратурата от публикациите на една информационна агенция:

"Доколкото виждам, става въпрос за информация, която малко или много е предназначена да налее малко гориво в един огън, който не може да бъде разпален по друг начин, т.е. да бъде налято гориво в един огън на банкова нестабилност, на паника сред хората и т.н.".

Главният прокурор заяви, че до края на седмицата би трябвало да бъде прекратено производството срещу "килърите" на Пеевски. На въпрос дали е зависим от депутата Цацаров направи опит да се защити като заяви, че ако прокуратурата е на страната на единия "смс-автор" това разследване нямало да бъде прекратено.

Във връзка с разследването, което прокуратурата образува по сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и новоизбрания евродепутат Николай Бареков, Цацаров каза, че има междинни данни от проверката на НАП. Обстойната ревизия е установила данъчни задължения на роднини на Делян Пеевски. Главният прокурор обаче не се ангажира с конкретни данни до получаването на окончателни резултати от НАП по случая.