България е сред страните в ЕС, в които населението в селата се топи най-бързо
България е сред страните в ЕС, в които населението в селата се топи най-бързо / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

България е сред страните в ЕС, където се наблюдава най-голямо обезлюдяване на селските райони (-13,2 на 1000) и същевременно най-многобройно население живее в крайградските зони. Това сочат данни на европейската статистическа служба "Евростат", разпространени от Европейската комисия, предава БТА.

Преди година 17 на сто от българите са живеели в град, 45 процента са били в крайградски зони, а 38 процента - в селата.

За 2010 г. за нашата страна се отчита, че градското население е нараснало със 7,7 на 1000, докато хората в крайградските зони и селата са намалели съответно с 8,9 и 13,2 на хиляда.

В началото на миналата година 41% от населението в ЕС е живеело в градовете, 35 на сто - в крайградски зони, а 23 на сто - в селата. Най-населени са селата в Ирландия, Словакия и Естония. Най-много са били хората в градовете в Малта, Холандия и Великобритания. Най-много хора, живеещи в крайградски зони, са регистрирани в Швеция (56%), Естония (52%) и България (45%).