/ БГНЕС
България се прекланя пред подвига на Ботев и саможертвата на героите за свобода
97629
България се прекланя пред подвига на Ботев и саможертвата на героите за свобода
  • България се прекланя пред подвига на Ботев и саможертвата на героите за свобода
На 2 юни почитаме паметта на поета и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12:00 ч. в цялата страна прозвучаха сирени в тяхна памет.

Днес, когато се навършват 142 години от гибелта на Ботев, стотици хора се събраха на връх Oколчица във Врачанския балкан, където е била последната битка на неговата чета.
 
Сред хилядите поклонници, дошли днес на връх Околчица, бяха и над 1300 участници в 72-ия национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.
 
В небето над върха се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.
 
Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио „Сопрано“.
 
Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца.
 
„Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя и затова повече от всякога ни трябва разум и помирение, силни водачи и светли примери. Да помним нашите герои, загинали за свободата на България. Нашите герои, заради които днес сме тук и да помним думите на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си, че той има право да бъде пръв сред равни и няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни“, каза в своето слово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
С вълнение бе изслушано Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“ в изпълнение на две дечица, братче и сестриче, на 3 и 5 годинки.
 
Поклонниците слушаха с умиление стихове на Христо Ботев, изпълнение от момчетата и момичетата, които тази година бяха наградени в конкурса „С Ботев в сърцето“.
 
След това в знак на признателност пред паметника на връх Околчица с формата на кръст бяха поднесени венци и цветя. Честването завърши с минута мълчание, съпроводено от вой на сирени.

В съботния ден стотици граждани и гости на столицата се събраха и в Борисовата градина, за да отбележат 2 юни – Денят на Христо Ботев и загиналите герои за свободата на Родината. На официална церемония пред паметника на гениалния поет и революционер те се преклониха пред героя.
 
Всеки народ има нужда от своите учители по свобода и човечност, а нашият, българският народ, бе благословен на има гениален учител като Ботев. Никой не избира кога и къде да се роди. На Ботев се падна да се роди в тъмата на робството. Падна се да разпалва огъня и да вдига факлата на свободата“, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов в словото си по време на церемонията.
 
Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на героя и с минута мълчание почетоха неговата саможертва.
 
„Ботев не е обожествен митичен герой, пред когото молитвено скланяме глава, за да засвидетелстваме лицемерната си признателност. Той е реалното мерило за българщина и единствената вярна посока за нашите духовни хоризонти“, заяви директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, който също произнесе кратко слово.
 
Точно в 12:00 ч. звукът от сирените наруши тишината. Пешеходци, автомобили и автобуси спряха и отдадоха почит пред подвига на Христо Ботев и хилядите герои, дали живота си за Свободата на България.