/ Thinkstock/Getty Images
България предоставя 148 395 лв. безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани и Източното партньорство за финансиране на проекти за развитие на образованието, социалната интеграция и гражданското общество. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Правителството прие решение Министерството на външните работи да сключи споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проектите със страните партньори.
 
Одобрени са общо три проекта, които ще се осъществят в Сърбия, Черна гора, Армения и Грузия. Средствата за финансиране на проектите са от бюджета на Министерството на външните работи за 2019 г., предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ, се уточнява в съобщението.
 
Проектът "Младите хора в съвременното общество" цели да създаде устойчиви механизми за съхранение, развитие и инвестиране в младежта като социален капитал, което е обществено значим въпрос за Република Сърбия, и е на стойност 15 000 лв.
 
Регионалният проект, обхващащ Армения и Грузия, свързан със защитата на правата на децата, цели създаването на качествени детски грижи в страните реципиенти, като неговата стойност е 43 623 лв., посочват от МС.
 
За първи път България ще реализира проект по Официална помощ за развитие (ОПР) в Черна гора, който е свързан с опазването на околната среда и е на стойност 89 772 лв., допълват от МС.
 
Изборът на проектите е извършен заедно със страните - бенефициенти, и е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.
БТА