/ iStock/Getty
В годишния доклад на Групата държави срещу корупцията към Съвета на Европа (GRECO) за 2019 г. се посочва, че България изпълнява общо 63,2% от общо 19 препоръки по линия на четвъртия кръг на оценка от страна на GRECO, който е посветен на превенция на корупцията по отношение на народните представители, съдиите и прокурорите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Търговските вериги: Постановлението за местни стоки създава корупция

От тях четири препоръки са за превенция на корупцията сред народните представители; девет сред съдиите и шест сред прокурорите
. Общата оценка за страната ни е, че е изпълнила общо шестнайсет от деветнайсетте препоръки. Сред народните представители пълното изпълнение е 50%, сред съдиите - 55,6%, сред прокурорите - 83,3%.

България е сред страните с много добри показатели на изпълнение на препоръките, което е доказателство за ефикасността на усилията, положени от нашата страна. Пълно приложение отчитат Финландия и Норвегия със 100% изпълнение на всички препоръки, Великобритания - 87,5%, Швеция - 75%, Естония - 73,7 %, Латвия и Словения съответно с 68,8% и 66,7%.

Усещането за корупция в България - най-силно в ЕС

Годишният доклад на Групата държави срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа за 2019 г. дава информация относно дейността на групата и изпълнението на препоръките й от нейните държавите членки. През октомври 2020 г. е планирано представители на организацията да посетят България във връзка с петия кръг на оценка.