/ БТА
България е осигурила по 50 000 евро за възстановяване на пострадалите от земетресение сгради на Хърватската академия на науките и изкуствата и Горноградската гимназия в Загреб, предаде агенция Хина, позовавайки се на съобщение на българското посолство в Хърватия.

Посолството изтъкна, че тези две институции са играли историческа роля за сближаването на българи и хървати. През 19 и 20 век български деца са учили в Горноградската гимназия, а петима българи са членували в хърватската академия - Марин Дринов, Любомир Милетич, Стефан Бобчев, Васил Златарски и Георги Златарски.

В Хърватия пристигна първият ТИР с минерална вода от България след земетресението

Освен това чрез механизма ЕС за помощ при бедствия на 1 януари България е изпратила на Хърватия 100 радиатора, 500 походни легла и 300 дюшека на стойност 83 660 евро, а три камиона от България са доставили минерална и трапезна вода в Глина, Петриня и Загреб, посочи посолството.

В края на декември посолството на България в Загреб е дарило храна и хранителни продукти на Хърватския Червен кръст в помощ на пострадалите от земетресението, отбелязва Хина.
БТА