/ БГНЕС
"БСП за България" последователно и твърдо е "за" машинното гласуване. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

„Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване“, заяви Нинова.

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

„Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборния кодекс. Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение. За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване", каза още лидерът на социалистите.

Нинова подчерта, че винаги при тези дебати от партията са предлагали алтернатива и припомни, че машинното гласуване е бил също повод за напускане на БСП на парламента през февруари. Според нея управляващите работят на инат.

БГНЕС, архив

„Отмяната на машинното гласуване ще позволи масово купуване на гласове”, коментира тази сутрин пред NOVA  и новият зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин. Той смята, че машинното гласуване е голямо достижение на демокрацията по отношение на изборния процес и сега е на път да остане в историята.

„Начинът, по който ГЕРБ се отнася към изборите, е скандален. Видяхме, че преди европейските избори се правиха промени в законодателството. Една абсолютно недопустима практика”, коментира Вигенин. „Всичко това, заедно с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите средата на годината, когато всичко е планирано, е скок към авторитаризъм в България. Машинното гласуване е начин да се справим с голяма част на дефицитите на изборната система”, заяви още Вигенин.
NOVA, Агенция Фокус