/ Пресцентър на БСП
БСП определи като лобистка поправката в Закона за обществените поръчки, която бе приета вчера. Според соцлидерката Корнелия Нинова с нея се дава възможност на частните болници да се плащат в пъти по-скъпи едни и същи лекарства, спрямо това, което се плаща на държавните и общинските болници. 

Тя направи ретроспекция, че през 2016 г. частните болници са били освободени от задължението да правят търгове за лекарства, а в началото на тази година се е разбрало, че това е довело до несправедливостта на частните болници да се плащат седем пъти по-скъпо лекарствата.

"Министерският съвет тази седмица приема тази поправка и изравнява статута на държавните и частните болници. Някъде между МС - от чиято стенограма личи, че има поправка, - и тази зала на НС, поправката за частните болници изчезва от закона", посочи Корнелия Нинова. 

"Някой да дойде да отговаря, кой промени това, под чий натиск и в чии лобистки интереси вчера вие всички, освен БСП, гласувахте поправката в Закона за обществените поръчки", настоя лидерката на БСП.

По думите й отговорността трябва да се носи от правителството, "защото който и да си е позволил да го направи, не е толкова смел, че да го направи без протекции".