/ БГНЕС, архив
Според левицата управляващите не правят нищо по организацията на машинното гласуване, което според сега действащия закон трябва напълно да замени хартиените бюлетини на следващите парламентарни избори. С декларация, която червените определиха като напомняне, червените обвиниха, че работната група не готви машинния вот и се заканиха, че ако не получат отговор на апела си, още другата седмица БСП ще внесе поправки в Изборния кодекс.

"Машинното гласуване изисква сериозно организационно усилие. Но вместо да работят по организацията, управляващите умишлено я протакат, за да могат в последния момент да отменят тази гаранция срещу изборни манипулации и невалидни бюлетини. За да не се случи отново поправка в Изборния кодекс в дните преди изборите, заинтересовани организации апелират за технически, но важни законови промени", прочете в декларация от трибуната соцдепутатът Кристиан Вигенин.

"Работната група има за цел всичко друго, но не и решението на поставените задачи. А те са прости - следва да се определи вида машини, местата за тяхното съхранение, сроковете на обществените поръчки, кои да са органите, които сертифицират и одитират тези машини. Прости въпроси, сравнително лесни решения. Не чухме обаче какво предлага ГЕРБ, само колко е трудно машинното гласуване", посочи депутатът от БСП.

Вигенин подчерта, че времето тече, и ако няма действия от страна на мнозинството, БСП ще приеме действия за промени в Изборния кодекс. Той добави още, че протестиращи настояват за машинно гласуване.