БСП изведе развитието на ядрената енергетика като свой приоритет
БСП изведе развитието на ядрената енергетика като свой приоритет / снимки: БГНЕС
БСП си постави ядрената енергетика като приоритет
74258
БСП си постави ядрената енергетика като приоритет
  • БСП си постави ядрената енергетика като приоритет

Сергей Станишев вече не е председател на „Коалиция за България”. Обсъжда се и ново име на „Коалиция за България” и това е „БСП - Лява България”. Промяната вероятно ще бъде гласувана следващата седмица. Именно с тази хватка за смяната на името се изважда Сергей Станишев от ръководството, тъй като председател на тази нова преименувана коалиция ще бъде председателят на БСП Михаил Миков.

Когато обяви, че ще бъде евродепутат и се оттегля от ръководството на БСП, Станишев заяви намерението си да остане председател на „Коалиция за България”. За Станишев в новата коалиция е отреден поста председател на Консултативния съвет.

Факт е, че председателят на коалицията реди листите и определя кой под какво избираемо или неизбираемо място ще влезе на предстоящите избори на 5 октомври.

Рокадите продължиха след близо петчасовото заседание на Съвета на социалистите. На най-висше ниво са освободени от Изпълнителното бюро трима души - Емил Костадинов, Борислав Гуцанов и Красимир Янков. На тяхно място ще влезе само един - Захари Георгиев.

Социалистите вече имат и нов говорител на партията. На мястото на Ангел Найденов застъпи Атанас Мерджанов.

След заседанието БСП излезе и с позиция. Официалната декларация представи новия говорител. Националният съвет на социалистите излезе с решение, че подчертава европейското и националното значение на проекта „Южен поток” и ангажираността на България с неговото изграждане в съответствие с европейските правила. В същото време е необходимо да продължат и действията за разнообразяване на източниците и трасетата, както и връзките за осигуряване на допълнителни енергийни доставки, т.нар. диверсификация на енергийната система.

БСП изведе развитието на ядрената енергетика като свой приоритет
netinfo


Социалистите също подчертаха, че потвърждават и преди изявената си теза за приоритетното развитие на ядрената енергетика в страната. В декларацията си БСП посочват още, че е необходимо да се възобнови и продължи работата по проектите за АЕЦ „Белене” и за удължаване срока за експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, както и за изграждане на нови мощности на АЕЦ „Козлодуй”. Изграждането на такива мощности бяха и повод да бъде изслушан бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. В последния ден от управлението на кабинета „Орешарски” стана ясно, че бившият енергиен министър е подписал споразумение с „Уестингхаус” именно за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”. 

Стойнев заяви, че пред своите съпартийци е обяснил необходимостта от подписването на това споразумение, което по никакъв начин не ангажира държавата ни с бъдещи санкции или неустойки. Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е създаден така, че от него да не може да се краде, уточни Драгомир Стойнев. Срещнах критики, но и получих разбиране от целия национален съвет на партията, тъй като това е важна стратегическа тема за България и е необходимо да има консенсус, заяви още той.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов обясни, че такова споразумение с „Уестингхаус” е трябвало да бъде подписано още на 29 май т.г., но заради напрегнатата политическа обстановка, Драгомир Стойнев забавил подписването.

БСП изведе развитието на ядрената енергетика като свой приоритет
netinfo