Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Пленумът на БСП прие правилата за избор на лидер с пряк вот от всички членове на партията. Изборът ще се проведе на 26 април 2020 г., решиха членовете на НС на столетницата. Ако се стигне до балотаж между двама кандидати, той ще се състои на 3 май.

Пленумът на БСП започна с минута мълчание за Ламбо и Корнезов

Сред основните изисквания е претендентите за кормилото в партията да имат 8 години стаж като партийни членове и поне 4 години от тях да са били в ръководни органи на партията.

Членовете на пленума одобриха и състав на Централна комисия по провеждане на избора. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов. Девет социалисти влизат в състава й.

"Имахме конструктивен пленум, защото приехме правилата, по които ще бъде избиран пряко за първи път в историята на БСП бъдещият председател на партията. Чуха се много предложения, някои от тях бяха приети, по тези правила се работи почти година", коментира след заседанието на Националния съвет заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева. Прекият избор е популярна практика при европейската левица, припомни тя.

"Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател", коментира Златева.

Зам.-председателят на левицата очаква интересна предизборна кампания. Тя обясни, че всеки трябва да представи платформата си и виждане за развитие за развитието на партията. "Това трябва да бъде сблъсък на идеи, а не сблъсък на това кой харесва или не харесва ръководството", заключи Деница Златева.