Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС
Йордан Цонев
95884
Йордан Цонев
Корнелия Нинова
  • Йордан Цонев
  • Корнелия Нинова
БСП и ДПС влязоха в задочен спор заради вота на недоверие. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че ще внесат сами вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" за провал в борбата с корупцията. От ДПС пък заявиха, че ще подкрепят вота, но техните мотиви са различни от тези на левицата.

Бойко Борисов: Всяко дете знае, че управлението ни няма алтернатива
 
„На 17 януари внасяме вота на недоверие, каза Нинова. Готови сме с мотивите“, посочи Нинова и допълни: „Дали ДПС ще ни подкрепят в дебатите и гласуването е тяхно политическо решение“.
 
Тя обясни мотивите да внесат вота сами с принципни различия с ДПС след изказването на почетния председател на Движението Ахмед Доган, което е било потвърдено и от депутати от ДПС. „Анализирали сме това изказване, изразяваме принципно различие, запазвайки уважение, и си внасяме вота сами“, каза Нинова.

Тя посочи, че не е имало предварителни разговори с ДПС и с Местафа Карадайъ, нито от Движението са им казвали, че няма да ги подкрепят.

Вижте какво каза Ахмед Доган пред партийния елит на ДПС
 
Нинова обясни, че различията с ДПС са основно в две неща:

„Първото е тяхното мнение, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението, и второто е призивът към гражданското общество и медиите да се пази стабилността и сигурността на страната“, посочи тя.

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има
 
„Само преди шест-седем месеца се явихме на избори с управленска програма и с намерение да ги спечелим и да управляваме. Съгласни сме, че България има нужда от сигурност и стабилност, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов и събитията от последните седмици го доказват“, добави лидерът на БСП.
 
Социалистите не смятат, че има стабилност в която и да е система - здравеопазване, образование, доходи, МВР.

Мустафа Карадайъ: Вот на недоверие към правителството ще има
 
Междувременно от ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие към правителството, ще гласуват против правителството, но със свои аргументи и мотиви. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в коментар на решението на БСП сама да внесе вота на недоверие.
 
„Ако нямаш коалиционна култура в опозиция, много трудно би могъл да имаш такава в управлението“, коментира Цонев по отношение на решението на БСП.
 
Попитан дали действията на БСП са "нож в гърба", Цонев припомни хронологията на събитията:
 
"Направихме среща на ниво зам.-председател на двете парламентарни групи, уточнихме темите, след това направихме среща с лидерите на двете групи, на която уточнихме каква ще е темата, но не в детайли и направихме работна група на двете парламентарни групи, която трябваше да изработи мотивите и темата на вота с точност дефинирана. Между Коледа и Нова година не бяхме потърсени, след Нова година също. Днес разбрахме, че вчера БСП са взели решение да внесат вота сами и днес Корнелия Нинова уведоми Мустафа Карадайъ за това тяхно решение. Вие преценете какво е това действие".

Ахмед Доган не видя алтернатива на сегашния кабинет
 
„Изкушавам се да кажа, че това действие на БСП доказва правотата на думите на Ахмед Доган“, коментира Цонев и допълни, че думите на почетния председател на ДПС са снимка на политическата ситуация в страната, а не предизвикват тази ситуация.
 
„Ние нямаме достатъчно депутати да внесем самостоятелно вот на недоверие, но всички вотове на недоверие, които ще бъдат внесени, съобразно нашето решение, ако не вземем друго, ще гласуваме срещу кабинета, но с наши мотиви и наша обосновка“, каза още Йордан Цонев.
БТА