БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК
БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК / Sofia Photo Agency, архив
117 депутати се подписаха под жалбата до КС срещу президента
71513
117 депутати се подписаха под жалбата до КС срещу президента
  • 117 депутати се подписаха под жалбата до КС срещу президента

117 депутатите от БСП и ДПС са се подписали под жалбата до Конституционния съд във връзка с действията на президента Росен Плевнелиев, съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

До крайната стъпка се стигна, след като държавният глава подписа указ за назначаване на членовете на ЦИК при разпределение на мандатите, в което ГЕРБ има мнозинство от шестима членове, „Коалиция за България" - петима, а „Атака" и ДПС са представени поравно от по един член. В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в парламента, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.

„В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и принципа на разделението на властите, нарушавайки императивната норма на Изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК", обясни Мая Манолова.

„По отношение на принципа на разделението на властите с указа си и с коментарите към него държавният глава вменява на Народното събрание критерии за избора на ръководство на ЦИК, които не са написани в Изборния кодекс и по този начин Росен Плевнелиев се изявява като законодател", добави Манолова.

Според нея президентът, както и държавните институции, упражнявайки своите правомощия и произнасяйки своите актове са длъжни да спазват законите на българската държава независимо дали има харесват или не, независимо от техните разбирания за баланса: „Още повече това се отнася за държавния глава и нарушавайки един императивен законов текст, държавният глава откровено нарушава принцип на българската Конституция, а се е клел да спазва Конституцията и законите на страната".