БСП даде мандат на Станишев да води разговори за предсрочни избори
БСП даде мандат на Станишев да води разговори за предсрочни избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Националният съвет на БСП даде мандат на председателя на партията Сергей Станишев да проведе съответните разговори с коалиционния партньор ДПС, с президента и с другите партии за предсрочни избори във възможно най-кратките срокове. Това заяви тази вечер пред журналисти секретарят на БСП Антон Кутев след продължилия близо осем часа пленум. Според него изборите могат да са и в края на юли.

Той обясни, че Националният съвет на БСП е упълномощил Сергей Станишев да води партията към следващи избори и да направи необходимите промени в изпълнителното бюро и в националния предизборен център на партията.

На пленума на Левицата е била обсъдена възможността да се проведе заседание на конгреса преди изборите, но окончателно решение не е взето. Той припомни, че по устав конгресът трябва да бъде насрочен 2 месеца преди датата на провеждането му. Оставката на кабинета трябва да бъде съгласувана в зависимост от това как да се направят възможно най-бързите избори, коментира още Кутев. Самата технология е въпрос на разговори, които ще бъдат проведени в близките няколко дни, добави той.

След края на пленума Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че е подала оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. „Имаше призиви включително и от моя страна всеки да си прецени отговорността на равнището на партийния пост, който заема. Тъй като смятам, че не само лидерът трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример - аз казах, че поемам своята и подавам оставка от партийния пост, който заемам - заместник-председател на групата", обясни Нинова.

Според участници в заседанието Георги Кадиев също е подал оставка като депутат и като член на Националния съвет на БСП. Преди дни в телевизионно интервю Кадиев се зарече, че ако на днешния пленум ръководството на БСП не подаде оставка, това ще направи самият той и ще напусне политиката.