/ БГНЕС
От БСП отново разкритикуваха държавата, че не действа адекватно в битката с чумата по свинете, а се предприемат хаотични мерки по места. Според социалистите трябва централизирана държавна намеса. Соцлидерът Корнелия Нинова предупреди, че поскъпването на свинското ще удари всички хора, а социалното напрежение расте, предаде NOVA.

България ще получи 13,9 млн. евро от ЕС за справяне с чумата

"Нямаме никакво намерение да трупаме партийни дивиденти. Всички българи ще пострадаме. Тук се изисква малко надпартийно съзнание", призова лидерката на БСП и повтори предложенията за мерки срещу заразата.

БСП предлага 5 мерки срещу африканската чума по свинете

Сред тях е искането прокуратурата да бъде сезирана за бездействието на длъжностни лица, довели до епидемията, както и държавата да сключи рамков договор с онези около 2000 ветеринари на частна практика. По думите на Нинова те работят само с големите свинеферми и не стъпват в районите с малко животни.

Докато заразата се разраства, от Министерския съвет единствената реакция била прессъобщение на спортна тематика. "Не може цялата държава да ври и кипи и единственото прессъобщение да бъде среща с футболен клуб „Арда“, реагира Нинова по адрес на премиера Бойко Борисов.

Борисов се срещна с ръководството на футболен клуб „Арда“

"Разбира се, ние разбираме за какво става дума. Идват местни избори. Сигурно взема пак кампанията на ръчно управление. Почва да раздава пари отсега, но има над партийните интереси има и далеч по-големи. За нас това е приоритетът на държавата", обвини тя.

Десислава Танева: Не прави чест на БСП да се опитва да спечели избиратели в този тежък момент

Нинова обаче избяга от отговора на въпроса какво мисли за политическата декларация на Слави Трифонов и бъдещата му партия "Няма такава държава". Лидерката на БСП се оправда, че още не е чела манифеста. "Още не съм запозната. Не бих искала нещо, което не познавам, да коментирам", отклони темата Нинова.
nova.bg